/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ PAS-ul cere anularea votului mixt. PDM: „Maia Sandu își continuă campania electorală”

05 iunie 2018, ora 18:45

„Noi cerem Partidului Democrat în special să anuleze sistemul mixt. Pentru că acest sistem va duce la un Parlament nereprezentativ, iar asta poate implica nerecunoașterea alegerilor parlamentare,” susține Maia Sandu, președinta PAS.

„Acest sistem electoral este foarte nociv pentru sistemul democratic din Republica Moldova. 03:41 – 04:00 Deși candidatul proeuropean a luat 52%, 9 din cele 11 circumscripții, vor fi adjudecate de către reprezentanții PSRM. Sunt doar 2 circumscripții uninominale care ar reveni reprezentanților partidelor proeuropene,” a adăugat Sergiu Litvinenco, membrul biroului permanent PAS.

PAS acuză democrații de faptul că, prin acest proiect de lege, promovat de PDM, la putere ar putea ajunge partidele pro-ruse.

„Partidul Democrat a creat toate condițiile pentru ca următoarea guvernare să fie preluată de către Partidul Socialiștilor, de către Igor Dodon, iar odată cu aceasta, practic de către Kremlin,” adaugă Litvinenco.

În replică, PDM susține că, prin aceste declarații, Maia Sandu pur și simplu își continuă campania electorală.

În viziunea mea, este trecerea lentă de la campania electorală pentru mun. Chișinău deja pentru campania electorală parlamentară. A fost analiza și din partea organismelor internaționale, inclusiv al Comisiei de la Veneția. Chiar dacă Comisia de la Veneția de la bun început s-a expus într-o oarecare măsură negativ. Autoritățile de la Chișinău au dat răspunsuri la toate punctele inclusiv și cu cele care nu erau de acord, dar sub aspect juridic practic toate au fost luate în considerație,” a menționat Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM.

Inițiativa trecerii la sistemul electoral mixt îi aparține lui Igor Dodon. Mixtul a fost votat vara trecută de deputații PD, PSRM și PPEM în pofida protestelor societății civile și contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Încercările ulterioare ale societății civile de a obține anularea sistemului mixt prin referendum au fost blocate de Comisia Electorală Centrală. Potrivit analiștilor politici, sistemul mixt este unica șansă a democraților, care controlează momentan puterea, de a-și propulsa reprezentanți în viitorul Parlament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram