Din lux – la econom-class. Așa a călătorit ultima dată Igor Dodon până în Rusia și înapoi. Din Moldova, președintele a zburat cu o cursă privată, plătită de un businessman rus, dar a revenit cu un avion de linie, în cel mai ieftin compartiment, spune el. Întrebat ce anume a obținut pentru Moldova în cadrul acestei vizite, Dodon a evitat răspunsul.

Acum două săptămâni, Igor Dodon a zburat la Sankt-Petersburg, la bordul unui avion privat, plătit de omul de afaceri rus, Andrei Nazarov, care se afla în Moldova. Presa scrie că zborul ar fi costat 120 de mii de euro. Înapoi însă, președintele nu a mai avut parte de lux în avion.

„Am venit cu ruta obișnuită, econom-class. Puteți să întrebați și la segmentul protocol de la Președinție”, a menționat Igor Dodon, președintele Republicii Moldova.

În Rusia, șeful statului a avut o întâlnire oficială cu Andrei Nazarov, care este co-președinte al organizației „Delovaia Rossia”, precum și cu Igor Ceaika, fiul procurorului general al Federației Ruse. Ceaika a vizitat de cel puțin două ori Republica Moldova în 2017, inclusiv regiunea transnistreană. Potrivit unui portal internațional de analize, acesta ar intenționa să deschidă o fabrică de bitcoini. Prin urmare, am încercat să aflăm cu ce rezultate s-a întors Dodon după aceste discuții. El însă a refuzat să ofere detalii și ne-a sugerat să așteptăm câteva luni un răspuns.

„Câți oameni de afaceri din Federația Rusă, vor să investească în Moldova? Eu cred că pe subiecte ce ține de oameni de afaceri și de business o să fie un for în luna septembrie”, a precizat președintele.

Presa scrie că prin organizațiile pe care le conduce, Nazarov ar face lobby pentru investițiile din Crimeea, apelând inclusiv la demnitari din statele europene, cărora le este interzis să investească în regiunea anexată de Rusia. În ultimele luni, acesta a vizitat și Moldova de două ori, unul dintre subiectele discutate cu Igor Dodon fiind organizarea unui forum economic pentru oamenii de afaceri ruși.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!