Democrații au reușit să-l îmbuneze pe Igor Dodon. Dacă acum câteva săptămâni șeful statului era sigur că nu o va confirma pe vice președinta PDM, Cristina Bălan, în funcția de ambasador în SUA, astăzi președintele a spus că nu vede o problemă ca aceasta să reprezinte Moldova în Statele Unite ale Americii.

„Eu când am aflat că ei vor să înainteze această candidatură, eu eram sigur că nu va fi agreată și eram sigur că nu voi semna decretul. Eu cred că săptămâna acesta sau săptămâna viitoare am să-i invit și pe cei, și pe ceilalți și poate chiar candidatul și vom discuta,” susținea anterior președintele Dodon.

Se pare că întâlnirea a avut loc, iar Dodon s-a răzgândit. „Nu contează apartenența politică. Anul trecut a fost numiți ambasadori membri ai altor partide politice, inclusiv a PSRM. Eu foarte atent mă gândesc și analizez când semnez un decret. Inclusiv și în special în ceea ce ține de ambasadori. Vă mulțumesc, mai sunt întrebări?”

Cristina Balan este fruntaș PDM. Acum câțiva ani, jurnaliștii de la RISE Moldova au scris că ea ar fi fost implicată în mai multe tranzacții financiare care ar avea legătură cu Plahotniuc.

Cristina Balan a reprezentat în 2008 și compania cipriotă „Daranian Holdings” Ltd care a cumpărat hotelul „Codru” din Chișinău contra sumei de 50,3 milioane de lei. Edificiul a fost ulterior transferat către „Finpar Invest” SRL. Acest fapt este confirmat prin actele pe care RISE le-a anexat la investigația realizată.

Ultimul ambasador al Republicii Moldova în SUA a fost diplomatul Aureliu Ciocoi, care a deținut funcția doar 4 luni.

Până la el, fotoliu de ambasador a fost vacant timp de aproape doi ani, după ce, în 2015, ambasadorul Igor Munteanu și-a încheiat mandatul.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!