Procurorii vor cere astăzi mandate de arestare pentru 6 persoane din cele nouă reținute în dosarul examenelor fraudate. În privința altor trei persoane, care cooperează cu urmărirea penală, urmează a fi aplicată măsura „obligațiunea de ne părăsire a localității".

Reamintim că, peste 2 milioane de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofițerii CNA şi procurorii anticorupție în urma perchezițiilor, operate în dosarul ASEM. Proveniența banilor urmează a fi stabilită în cadrul acțiunilor de urmărire penală ulterioară.

Marţi, 5 iunie, 9 persoane, între care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reținute, fiind bănuite de organizarea unei rețele de corupție prin intermediul căreia soluționau promovarea examenelor contra-cost.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro. În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!