/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Unde își ține banii și cât aur deține Banca Națională a Moldovei?

07 iunie 2018, ora 09:05

Aurul Băncii Naționale

Numerarul și plasamentele pe termen scurt în bănci s-a majorat cu 3,85 miliarde lei și a urcat la 31 decembrie 2017 la niveul de 24,97 miliarde de lei, sau 36,8% din totalul activelor.

Volumul valorilor mobiliare emise de Guvernul Republicii Moldova, s-a diminuat cu aproape 60 de milioane lei și constituia la finele anului 2017 15,52 miliarde lei.

BNM mai deține creanțe ale organizațiilor financiare internaționale în valoare de 4,2 miliarde de lei dar și credite acordate băncilor și altor persoane în valoare de 23,8 milioane de lei.

Potrivit bilanțului contabil rezerva de aur monetar a BNM s-a redus în 2017 cu doua milioane lei și a ajuns la 52,6 milioane de lei. Rezerva este însă una nesemnificativă și nu reprezintă nici 0,1 procente din totalul activelor Băncii Naționale.

Datele BNM relevă că în 2017 cantitatea de aurul monetar a rămas aceeași și reprezintă cantitatea de 74,133.48 grame de aur pur, sub formă de lingouri de calitatea Good Delivery (în conformitate cu cerințele London Bullion Market Association).

Unde își plasează banii BNM: SUA, Germania și FMI

Raportul relevă că circa 23% din toate plasamentele Băncii Naționale sunt în Moldova, în special fiind vorba de datoria Guvernului de 15,6 miliarde lei, restul sunt plasate peste hotare.

Lider este SUA cu circa 14,88 miliarde lei sau 22% din total, după care urmează Germania cu un volum de 10,52 miliarde lei, cu aproape 77% mai mult decat la finele anului 2016.

Organizațile Financiare Internaționale au un volum de 6,33 miliarde lei (mai mic cu 1,8 miliarde lei) si o cotă de 9,3% (in special Fondul Monetar International), Marea Britanie – 4,5 miliarde lei, Olanada – cu 4,38 miliarde lei, Franța – cu 4,12 miliarde, Singapore – cu 4,06 miliarde si Luxemburg – cu 2,06 miliarde lei.

De altfel cea mai spectaculoasă creștere s-a atestat în cazul plasamentelor în Germania.

“Majorarea ponderii investițiilor preponderent în Germania, SUA și Singapore, țări cotate cu rating „AAA”, a fost determinată de majorarea soludului detinut pe contul Nostro la Deutsche Bundesbank, Franfurt am Main, procurarea valorilor mobiliare emise de Trezoreria SUA și investirea mijloacelor în plasamente la termen la contrapărți din Singapore”, se precizează în raportul de audit.

Citește continuarea pe Mold-street.com.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram