La Judecătoria Buiucani are loc ședința în dosarul examenelor fraudate de la ASEM. Procurorii urmează să solicite mandate de arestare preventivă pentru cele șase persoane, care sunt suspectate de corupere activă, pasivă și trafic de influență.

Update 16.08: Avocatul celui de-al șaselea suspect, care este lector universitar de 25 de ani, susține că clienta sa pledează nevinovată. Instanța a dispus 30 de zile de arest la domiciliu, iar procurorul urmează să stabilească dacă va contesta decizia.

„Nu a pretins, nu a acceptat și nu a primit vreo remunerare ilicită. Este o greșeală gravă a organului de urmărire penală. Sperăm că în timp apropiat se va clarifica și clienta mea va fi scoasă de sub urmărire penală”, a menționat avocatul Oleg Bondarenco.

Update 15.04: În cazul celui de-al cincilea suspect, jurnaliștilor nu le-a fost permis să asiste la pronunțarea deciziei instanței. Și în cazul acestuia a fost aplicată măsura preventivă de 30 de zile de arest în izolatorul CNA.

Update 13.54: „Presupunem că persoanele activau în cadrul unui grup criminal organizat. Este relevant că din sumele percepute de la studenți, aceștia își rețineau careva mijloace bănești ce nu li se cuveneau. Schema a durat un timp îndelungat, iar urmărirea penală este la etapa incipientă. Urmează să stabilim tot cercul de complici”, a menționat procurorul Mariana Botezatu.

Acuzatorul a mai specificat că unii suspecți conlucrează cu organul de urmărire penală, iar alții nu. Acesta a mai precizat că există temeiuri pentru arestul preventiv al suspecților pentru că există riscuri prevăzute în Codul de Procedură Penală.

Update 13.48: Instanța a dispus 30 de zile de arest preventiv în izolatorul CNA și pentru cel de-al patrulea suspect.

Atât avocatul, cât și cel de-al patrulea suspect au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Mai mult decât atât, apărătorul s-a indignat de întrebările reporterilor.

„Mediatizarea procesului penal încurcă la buna desfășurare a justiției. Este învinuit conform știrilor. Cu cât mai mult în știri se deteriorează imaginea, suferă procesul de determinare al adevărului”, a declarat avocatul celui de-al patrulea suspect.

Update 12.51: Cel de-al treilea suspect a primit 30 de zile de arest la domiciliu. Ședința de judecată a avut loc în lipsa suspectului.

Update 12.30: Instanța a dispus 30 de zile de arest în izolatorul CNA pentru un alt suspect.

Update 12.00: Un lector superior din cadrul ASEM a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile și a fost eliberat în sala de ședințe. Pe tot parcursul ședinței, femeia și-a acoperit chipul cu un chipiu, dar și cu o haină, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

„Are mai multe capete de învinuire. Controlul judiciar este o măsură pentru care am pledat”, a menționat avocatul Silviu Burlacu.

Amintim că, șase profesori din cadrul ASEM și alți trei intermediari au fost reținuți pentru 72 ore într-un dosar privind promovare contra-cost a examenelor, tezelor anuale și de licență, dar și note pentru practica de producție. Ofițerii CNA și Procuratura Anticorupție au deconspirat rețeaua organizată, formată din zeci de persoane, între care lectori ai Academiei de Studii Economice din Moldova și mai mulți intermediari din afara instituției de învățământ, în urma unor informații, obținute din interiorul instituției vizate, dar şi din alte surse.

Peste 2 milioane de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor, operate în dosarul ASEM.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!