Ex-președintele așa-zisei băncii republicane transnistrene, Eduard Kosovski, și adjunctului său, Alexandru Leanca, au fost condamnați de o instanţă din Tiraspol pentru abuz de serviciu, scrie Mold-Street.

Astfel Kosovski a fost condamnat la trei ani de închisoare, în timp ce Leanka la doi ani, condiţionat, cu aceeași perioadă de probă. Leanka a fost eliberat din arest în sala de judecată.

Ei au fost condamnaţi pentru că în iunie 2016, în condiţiile unei crize valutare accentuate, împreună cu alți funcționari ai băncii, ar fi luat decizii ilegale la solicitarea fostului lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

Astfel la licitaţiile valutare organizate la Tiraspol, banca republicană ar fi vândut atunci ilegal circa 90 de milioane de lei. De valută au beneficiat doar câteva firme, inclusiv Tristar SRL (ООО «ТриСтар») din Râbniţa, despre care presa din regiune spune că are fondatori din Chişinău.

În același timp, agenții economici din Transnistria nici nu ar fi știut despre faptul că banca ar avea valută de vânzare. Firma a avut în anii 2015-2017, licenţă pentru importul de produse petroliere eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit postului de televiziune TSV, afiliat grupului Sheriff, Tristar SRL a fost implicată în importul de combustibil în Transnistria. Ca urmare a unor astfel de acțiuni, a apărut un deficit de combustibil, produse alimentare şi valută în regiunea separatistă.

Eduard Kosovski a fost şef al așa-zisei băncii republicane transnistrene în perioada februarie 2012-decembrie 2016, adică cât timp liderul regiunii era Evgheni Şevciuk.

De notat că doi ani în urmă regiunea transnistreană se confrunta cu o criză bugetară și de valută fără precedent. În martie-aprilie 2016 băncile și casele de schimb nu mai vindeau dolari, euro, hrivne ucrainene, ruble rusești sau lei moldovenești. În lipsa valutei, mai mulți importatori spuneau că nu-și pot onora contractele și că ar fi ajuns în pragul falimentului. Tot atunci Eduard Kosovski anunța că așa-zisa bancă republicană transnistreană nu mai are nici-un dolar în rezervele sale valutare. Potrivit acestuia pe piața valutară s-a creat un deficit de valută încă de la finele anului 2015, iar măsurile adoptate pentru a preveni o criză nu au dat rezultate, pentru că banca republicană transnistreană nu ar dispune de toate instrumentele necesare.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!