/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Expert, despre cele patru ambasade noi pe care le-ar putea deschide Guvernul în Argentina, India, Ghana şi Irlanda

09 iunie 2018, ora 13:34

Vedeți mai jos mesajul complet al analistului:

„1. Ambasadele sunt necesare pentru orice stat, dar acestea trebuie înființate când există un obiectiv strategic foarte concret, motivat politic și/sau economic. Acest lucru este o regulă de aur, mai ales pentru țările cu resurse limitate, precum e Moldova.

2. Înainte de a deschide ambasade noi ar fi utilă realizarea unei inventarieri, pentru a vedea cum se descurcă ambasadele deja existente, dacă acestea au nevoie de fortificare și ce costuri aceasta ar implica. Reieșind dintr-un buget de stat auster, al cărui deficit se ridică la 5 miliarde lei moldovenești în 2018, resursele limitate necesită o cheltuire rezonabilă. Poate în loc de a extinde infrastructura ambasaderilor ar fi mai bine să consolidăm instituțiile cruciale de acasă, cum ar fi Agenția Națională pentru Integritate, Comisia Electorală Centrală sau Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor? Or, creând instituții și agenții funcționale acasă, Moldova poate să-și îmbunătățească imaginea externă mai bine, decât prin crearea unor amabasade noi.

3. Propunerea de a deschide cele 4 ambasade ar fi binevenită, dacă Moldova ar fi avut o diplomație expansivă, care de regulă reiese dintr-o creștere economică excepțională, capacitate masivă de export și bineînțeles din importanța geostrategică propriu-zisă a țării. Dacă miza este doar de a atrage investiții și a promova țara ca pe o piață sigură și interesantă de desfacere/producție, atunci există alte modalități pentru a promova țara (expoziții, conferințe investiționale etc.). Altfel, ne aflăm în situația în care o țară săracă investește nerezonabil din puținii bani pe care îi are la dispoziție, dar nu are foarte multe lucruri cu care se poate lăuda.

4. Guvernul va trebui să explice cât ne vor costa 4 ambasade noi și cât valoare adăugată vor produce acestea pentru imaginea și potențialul economic al țării. Deocamdată propunerea venită de la MAEIE cuprinde o analiză succintă a meritelor țărilor unde ar trebui să fie deschise ambasadele (Argentina, Ghana, India și Irlanda). Nu este nicidecum descris ce și cât Moldova va obține din interconectarea și mai strânsă a relațiilor diplomatice cu aceste țări. Deci se impune o analiză elementară a costurilor și beneficiilor politice, economice și diplomatice.

5. O modalitate ieftină de a extinde prezența diplomatică a Moldovei ar fi prin comasarea ambasadelor. Bunăoară, Ambasada Moldovei în Marea Britanie s-ar putea la fel ocupa de relațiile diplomatice cu Irlanda. Mai dificil ar fi pentru Argentina, Ghana și India, dar și aici ar putea exista soluții, cum ar fi deschiderea unor consulate onorifice, pentru început. Ar fi mult mai logic să găsești o mână de consuli onorifici în țările vizate, care nu trebuie întreținuți pe bani publici, dar care ar promova interesele politice și economice ale Moldovei.

Încă o dată cred că a avea o infrastructură robustă de ambasade reprezintă o prioritate pentru orice guvern. Dar această infrastructură nu ar trebui să fie extinsă fără vreun obiectiv strategic, bine definit și motivat, și în detrimentul sau prin neglijarea asuterității resurselor bugetare”, a scris cenușă pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram