/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Mold-street: FMI nu ne dă bani? Motivul pentru care Guvernul a modificat de urgență legislația bancară

09 iunie 2018, ora 12:34

Astfel Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de vineri, 8 iunie, o serie de modificări și completări ale legislaţiei bancare, argumentându-le prin necesitatea de a spori transparența acționariatului din sectorul bancar. În plus a introdus şi noi etape şi proceduri de vânzare a acţiunilor băncilor aflate sub supravegherea BNM, proces ce bate pasul pe loc.

O condiţie ca să primim banii de la FMI

Cristina Harea, viceguvernator BNM a precizat că acest proiect a fost elaborat şi consultat cu specialiştii Fondului Monetar Internaţional şi este o condiţie pentru ca Moldova să primească a treia tranşă de circa 34,9 milioane de dolari, din asistenţa contractată de la FMI.

“Proiectul are drept scop câteva lucruri principale: introducerea unor etape clare şi în special şi anume a unei finalităţi în procesul de anulare, reemitere şi vânzare a acţiunilor băncilor în cazurile de încălcare a legislaţiei bancare cu privire la acţionariat.

Proiectul aduce utilizarea diferitor mecanisme de piaţă pentru a mări şansa de vânzare a acestor acţiuni…Este una din condiţionalităţile pentru a treia etapă de evaluare de Fondul Monetar Internaţional”, a declarat şefa de la BNM.

De notat că doar după ce Moldova (Guvernul şi BNM) va raporta la FMI că a îndeplinit angajamentele asumate la finele anului 2017, în cadrul Memorandumului suplimentar cu privire la politicile economice şi financiare, Consiliul de Directori Executivi ai FMI va putea analiza raportul misiunii Fondului din martie 2018.

Când va fi posibil nu este clar.

Potrivit unor surse, FMI ar putea examina raportul misiuni până la finele lunii iunie şi astfel decide de a disbursa o nouă tranşă. Deocamdată pe agenda Boardului FMI până pe 18 iunie, nu figurează Moldova.

Guvernul optimist

În acelaşi timp la finele lunii martie, Guvernul se arăta optimist şi anunţa că posibil aceasta se va întâmpla deja în luna mai. Altfel spus FMI aşteaptă ca Guvernul şi BNM să raporteze îndeplinirea angajamentelor.

De notat că potrivit Memorandumului suplimentar cu privire la politicile economice şi financiare, autorităţile s-au angajat ca până pe 30 iunie 2018, BNM va permite ieșirea Moldindconbank, care are importanță sistemică, din regimul de administrare temporară, într-o manieră ordonată.

Este adevărat că se preciza că “în eventualitatea apariției unor impedimente semnificative sau unor tergiversări ce ar submina stabilitatea financiară a sistemului bancar, am elaborat un plan de intervenții pentru situații neprevăzute”

La fel se preconiza că tranzacția de vânzare a acţiunilor Moldova-Agroindbank va fi finalizată până la sfârșitul lunii aprilie 2018.

Reamintim că pe 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori al FMI a aprobat un Program pe trei ani cu Republica Moldova. Suportul financiar de aproximativ 183,1 milioane de dolari este acordat țării noastre în tranșe și vine să susțină reformele promovate de Guvern. Până acum au fost disbursate două tranşe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram