/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Mold-Street: De ce scad rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei

11 iunie 2018, ora 07:27

În același timp, comparativ cu situația de la începutul anului, rezervele s-au majorat cu 39,45 milioane de dolari, iar față de nivelul de acum un an cu circa 407 milioane de dolari.

Potrivit BNM în luna mai, diminuare activelor oficiale de rezervă a fost determinată în special de deprecirerea cursurilor de schimb ale valutelor componente alte rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA.

La fel a contribuit la scăderea rezervelor și plata sumei de 7,42 milioane de dolari, aferentă serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova, ieșirile nete de 6.52 milioane dolari, aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate şi plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova în valoare de 5.23 milioane dolari.

Totodată, pe parcursul lunii mai, la majorarea activelor oficiale de rezervă a contribuit înregistrarea unor credite și granturi de 14,92 milioane dolari în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale: intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută în valoare de 10,1 milioane de dolari şi veniturile de 3.88 milioane dolari de la gestionarea rezervelor valutare etc.

Pe 31 ianuarie 2018, rezervele valutare au ajuns la nivelul de 2,9 miliarde dolari, cel mai mare din istoria Republicii Moldova. Datele Băncii Naționale, relevă că doar într-o săptămână (12-19 ianuarie 2018) activele oficiale de rezervă au înregistrat o creștere cu circa 68 de milioane de dolari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram