/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ De la amenințare la strângeri de mână! Donald Trump și Kim Jong-un s-au întâlnit pentru prima dată la un summit istoric

missing
12 iunie 2018, ora 17:00

Ajunși în Singapore, pe insula Sentosa, cei doi lideri și-au împărțit zâmbete la prima strângere de mâini, ca apoi să se afișeze serioși pentru presă. Președintele american, Donald Trump, s-a arătat optimist înaintea summit-ului unic, care marchează prima întâlnire din istorie dintre un lider nord-coreean și unul american.

„Va fi o întâlnire grozav de reușită. Este onoarea mea și vom avea o relație remarcabilă, fără îndoială”, a declarat Donald Trump.

La rândul său, Kim Jung-un a evidențiat importanța întrunirii de astăzi, care a avut loc în ciuda mai multor obstacole „Prejudecăți și practici vechi au pus obstacole în calea noastră, dar ele au fost depășite și iată suntem astăzi aici,” a declarat Kim Jong-un, liderul Coreii de Nord.

Într-o discuție informală cu președintele american, acesta a comparat întâlnirea istorică de astăzi cu o scenă dintr-un film de ficțiune. „Mulți vor crede că asistă la o scenă dintr-un film fantastic, de ficțiune.”

După primele declarații pentru presă, cei doi s-au retras pentru o rundă de discuții private, însoțiți doar de traducători. Schimbul de vorbe a durat 40 de minute, experții comentând că timpul ar fi prea scurt pentru a se ajunge la rezultate substanțiale. Summitul totuși a culminat cu semnarea unui document, prin care Coreea de Nord se angajează să renunțe complet la capabilitățile sale nucleare, fără însă vreo mențiune despre cum va fi realizată această denuclearizare. Donald Trump a declarat doar că negocierile vor începe cât de curând.

Vom începe acest proces foarte curând, categoric,” susține Donald Trump.

Deși SUA își doresc o denuclearizare ireversibilă și totală, nu se știe deocamdată ce interpretare oferă Coreea de Nord acestui acord, care își bazează influența mondială pe arsenalul nuclear pe care îl deține.

„Am avansat mult, extrem de pozitiv. Cred că mai bine decât orice așteptare. Foarte bine,” a adăugat președintele american.

Summit-ul istoric are loc în contextul în care, anterior, cei doi lideri s-au amenințat reciproc, iar Coreea de Nord a realizat mai multe teste nucleare, în ciuda protestelor din partea comunității internaționale. La final, strângerea de mâini dintre cei doi lideri a fost mai încordată, Donald Trump trăgându-l vizibil spre sine pe liderul de la Phenian.

Pe plan internațional, Kim Jong-un este acuzat de încălcarea drepturilor omului și instaurarea unui regim totalitar în Coreea de Nord, iar întâlnirea cu liderul american este comentată de experți ca o metodă de a-și întări credibilitatea și popularitatea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram