/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/FOTO. VIDEO/ În locul lui Yasemin putea fi copilul oricui! Un grup de părinți cere introducerea camerelor de supraveghere în grădinițe

missing
15 iunie 2018, ora 19:45

Părinții adunați în fața Guvernului spun că sunt îngroziți de tragedia Yasminei, fetita de un an, care ar fi fost omorâtă de o educatoare. In opinia lor, pentru a evita asemenea cazuri, ei vor introducerea camerelor de supraveghere în grădinițe.

Este cumplit, nu am cuvinte despre ce se întâmplă.

Noi, oamenii, am ajuns să fim nevoiți să ne comportăm frumos doar dacă știm că sunt camere de supraveghere, deci este o problemă foarte gravă a societății.

Să fie instalate camere, părinții să poată controla tot ce se întâmplă în grădiniță, să vedem copiii, sunt copiii noștri.

La eveniment a fost prezent și unchiul Yasminei. Acesta nu a reușit să-și vadă nepoata în viața și spune că niciun copil nu merită o asemenea soartă cruntă.

Odată ce vor fi instalate camere și părinții vor avea acces liber la camera, atunci educatorii vor fi și ei puțin mai indulgenți cu copiii. Aș vrea ca ceea ce s-a întâmplat cu micuța Yasmin să nu să se mai întâmple cu nimeni și nici un părinte să nu simtă ceea ce au simțit părinții și rudele micuței. Cred că Dumnezeu e mare și va avea grijă de ea,” a spus Andrei Butuc, unchiul Yasminei.

Unii directori de instituții preșcolare susțin inițiativa părinților. Șefa Grădiniței nr. 127 ne-a spus că va încerca să-i convingă pe educatori să accepte supravegherea video. În afara camerei, ne-au spus că sunt împotrivă.

Nu suntem contra la camerele de luat vederi, pentru că nu avem ce ascunde. Părinții ar vedea ceea ce fac copiii lor și ar fi mai clar și o transparență între noi și părinți,” a afirmat Ecaterina Potângă, directoarea grădiniței nr. 127.

Alți reprezentanți ai grădinițelor se arată, însă, mai precauți față de introducerea camerelor de supraveghere în grupe.

Dacă este viz-a-viz de implicarea părinților cu un ajutor, cu un sprijin sau cu o continuitate la ceea ce fac în grădiniță să facă și acasă, dar dacă este cu scopul de a evalua nivelul pedagogic sau profesional al cadrului didactic, atunci este altceva,” a spus Tatiana Buza, metodist Grădinița nr. 196.

Dacă este un parteneriat între familie, comunitate și instituțiile de învățământ, atunci nu este nevoie de nici o cameră de luat vederi, fiindcă, în primul rând, intimidează copiii, intimidează lucrătorii, dar dacă cineva hotărăște, așa…” a mărturisit Maria Malic, educatoare Grădinița nr. 196.

Iar Directoarei Grădiniței nr. 196 atrage atenția asupra problemelor care pot apărea în legătură cu introducerea camerelor de supraveghere, inclusiv în rândul părinților. Ea mai spune că banii ar putea fi investiți mai eficient în pregătirea și remunerarea educatorilor.

În grupă este mai problematic, pentru că acolo sunt mulți copii și nu fiecare părinte va fi de acord ca cineva să vadă fața copilului. Poate mai bine ne focusăm pe alt punct de vedere? Să fie bine plătit educatorul, să-și urmeze vocația,” a spus Svetlana Goldenberg, director Grădiniță nr. 196.

Yasmin – fetița familiei de moldoveni din Israel, ar fi fost omorâtă în urmă cu 3 săptămâni de către dădaca care ar fi sufocat-o sub o pătură timp de mai bine de un minut. Imaginile au fost înregistrate de o cameră de supraveghere. La aceeași grădiniță au mai fost raportate alte 12 cazuri de abuz asupra copiilor. Un proces de judecată împotriva dădacei a fost pornit la începutul acestei săptămânii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram