/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Fermier de Chișinău. Un bărbat crește diferite plante aromate chiar în inima Capitalei

missing
15 iunie 2018, ora 19:02

Pasionat de rețete și de condimente, în special, Sergiu Țurcanu s-a apucat să-și crească plante cât mai variate pentru a experimenta în bucătărie. Mai apoi, bărbatul a arendat o seră, iar în prezent se poate lăuda cu sute de ghiveciuri în care cultivă leuștean, pătrunjel, ceapă, dar și plante mai exotice, cum ar fi cimbrișorul sau rozmarinul.

Găteam și îmi plăcea să am planta proaspătă, același busuioc când gătești cu el e extraordinar atunci când este proaspăt. Ideea vine în a cultiva aceleași plante de cameră dar din care se poate consuma, practic înlocuiești planta care e doar de frumusețe cu o plantă care e și de frumusețe, miroase frumos. Și plus că da, poți să consumi din ele,” a spus Sergiu Țurcanu.

În sera lui Sergiu Țurcanu, un raft aparte este destinat ardeilor de ghiveci. Fermierul a reușit chiar să creeze specii noi.

Ardeiul foarte ușor se încrucișează între ei, s-ar putea ca varietatea acesta sau aceasta să fie unice în lume la moment. Media pentru ardeii iuți de ghiveci ar fi cam de vreo 5-6 ori mai iute decât ardeiul nostru ordinar pe care îl cunoaștem, el fiind mai mic conține mai multă iuțeală să zic așa,” a explicat Sergiu.

Și pomușoare dulci puteți avea pe pervaz. Spre exemplu această plantă inițial am crezut că sunt căpșuni în miniatură, însă este o plantă de fragă remontantă și poate oferi în jur de zece fructe o dată la două luni. Bărbatul spune că plantele preferă, în mod special, lumina, căldura, dar și să fie consumate la timp.

Cu cât mai mult eu o să consum din busuioc și am să-l tai, cu atât mai frumos el o să crească, cu cât mai mult o să tai din ardei cu atât mai mulți ardei noi o să facă. Și contează desigur substratul care îl punem acolo, e bine să fie un substrat nutritiv, e bine să fie cu ceva îngrășământ dar să fie organic pentru că vrem să mâncăm sănătos,” a spus agricultorul.

Unele specii pot fi folosite nu doar pentru a da aromă și gust bucatelor.

Aveți aroma asta în casă care e frumoasă și place, pe lângă asta, spre exemplu busuiocul este repelent pentru țânțari, pe perioada de vară o să apreciați chestia asta,” a menționat Sergiu.

Dacă sunt îngrijite corespunzător, unele mirodenii pot da roadă chiar și timp de cincisprezece ani la rând. O parte din plante, bărbatul le vinde fie prin intermediul internetului, fie direct la domiciliu. Fermierul mai colaborează și cu un restaurant din capitală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram