/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Care este termenul limită când instanța poate valida mandatul de primar al Chișinăului

missing
18 iunie 2018, ora 12:42

Art. 146 al Codului Electoral stabilește că instanța de judecată adoptă o decizie privind validarea mandatului de primar în termen de zece zile dim momentul în care a recepționat de la Consiliul Electoral de Circumscripție procesele-verbale cu privire la rezultatele alegerilor. În cazul alegerilor în Chișinău, procesele-verbale au ajuns pe masa Judecătoriei Chișinău la 11 iunie curent. Respectiv, termenul legal de zece zile expiră joi, 21 iunie. Altfel spus, până la această dată, justiția este obligată să se pronunțe în vederea validării sau invalidării mandatului.

În cazul în care mandatul nu va fi validat, mun. Chișinău urmează a fi condus de un primar interimar până la alegerile ordinare de anul viitor, deoarece art. 50 al Codului Electoral prevede că „dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează”.

Pentru a nu valida mandatul pe motiv că liderul PPDA ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, participanții la proces ar trebui să aducă probe care ar demonstra că acțiunile respective ar fi determinat rezultatul final al turului doi de scrutin, iar instanța ia o decizie în acest sens.

Ședința de judecată privind validarea mandatului lui Andrei Năstase a fost fixată pentru vineri, 15 iunie, dar a fost amânată pe motiv că în instanța supremă de justiție se aflau două acțiuni inițiate de PSRM privind încălcările pe car ele-ar fi admis liderul PPDA, dar și pentru că la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău nu ar fi ajuns mai multe acte care vizează turul I de scrutin. Astăzi, 18 iunie, secretarul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale nr.1 Chișinău a cerut recuzarea judecătorului Valentin Lastavețchi, în gestiunea căruia se afla dosarul, pe motiv că acesta ar fi imparțial. Cererea a fost admisă, iar ședința a fost amânată până când cauza va fi repartizată altui magistrat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram