Un moldovean are în medie un venit lunar de 2353 lei lunar, spun datele Biroului Național de Statistică pentru primele patru luni ale anului. Cea mai importantă sursă de venit este salariul, iar cei mai mulți bani se cheltuie pe mâncare.

Cheltuielile unui cetățean sunt cu 23 mai mici decât veniturile, adică 2330 de lei pe lună. Bani pe care îi cheltuie pentru mâncare – 43,9% și întreținerea casei 17,9 la sută.

În timp ce orășenii cheltuie cei mai mulți bani pentru întreținerea locuinței – 18,7% (sat – 17%), cei de la sate alocă cei mai mulți bani pentru produsele alimentare 46.6% cu cinci la sută mai mult decât populația urbană. O diferență subtanțială vedem și la divertisment, orășenii alocă 3% din venituri pentru a petrece timpul în cafenea sau restaurant și 2,3% pentru servicii de agrement, în timp ce populația rurală cheltuie doar 0,6 la sută pentru cafenele și respectiv 0,7.

Precizăm că veniturile populației din mediul urban au fost în medie cu 1,5 ori mai mari comparativ cu veniturile populației din mediul rural. Pentru populația rurală, cea mai importantă sursă de venit este salariul – 28,8% din total venituri și transferurile din afara țării, ce constituie 23,0 % față de 12,6 % în cazul populației din mediul urban.

Structura veniturilor disponibile totale, în trimestrul I 2018

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!