Dezastru ecologic în jurul râului Bac din Chișinău. Malurile acestuia sunt împânzite cu tot felul de deșeuri care, mai apoi, ajung în apă. De vină ar fi cei care vând la o Piață Agricolă din zonă. Ecologiștii sunt îngrijorați și consideră că situația se înrăutățește pe zi ce trece, iar de biodiversitate în rău nici nu poate fi vorba.

Din fotografiile postate, zilele trecute, pe o rețea de socializare se vede cum mai mulți saci cu legume sunt aruncați pe malurile râului. Resturile ar fi fost lăsate acolo de vânzătorii care vin la Piața Agricolă, aflată în preajma râului. Administrația pieții nu a negat acest lucru și ne-a spus că, imediat ce a aflat despre incident, ar fi mers personal pe malul râului și ar fi strâns murdăria.

A fost un caz specific, cineva din producători i sa stricat marfa și a mers și a aruncat acolo. Am mers chiar în ziua ceea și s-a strâns tot, s-a făcut ordine și s-a adus la căsuța noastră aici. Din păcate sunt oameni care nu au cei șapte ani de acasă aruncă unde le convine lor”, povestește Mihai Stelea, administrator.

Administratorul pieții mai spune că pe lângă coșuri de gunoi, comercianților li se oferă saci pentru colectarea resturilor.

Aceasta este căsuța de prelucrarea a deșeurilor pe teritoriul pieței agricole. Toate deșeurile se colectează seara și în timpul zilei, se aduc aici până la sosirea camionului de la centrul de salubrizare”, explică Mihai Stelea, administrator.

Mătușa Larisa vinde legume la piața angro de ani buni. Femeia spune că nici prin cap să-I treacă să arunce produsele alterate. Și le ia acasă pentru a le da la animale.

Nu umblăm noi la râul Bâc. Eu am nutre, am iepuri, am cui le da să le roadă de ce să le arunc eu pe malul Bâcului? Pun în mașină și duc acasă că la mine are cine le mânca, dau la animale. –Nu le aruncați la gunoi? – Nu le arunc că pentru mine sunt scumpe”.

Noi avem urne special și aruncăm gunoiul aici”.

Aruncă care aruncă, dar care-i om îi om, mergeți pe rânduri și o să vedeți cum este aici. Sunt oamenii cei care stau cu transportul cu nisip, cu diferite care fac ei vânzări acolo, de acolo se începe toată epidemia. –Ei aruncă? –Desigur. Nu arunc eu s-au dumneavoastră s-au altcineva”.

Am încercat să discutăm și cu cei care stau cu mașinile pline cu ciment sau alte materiale pentru construcție, pe marginea râului.

– Cine aruncă gunoiul? – Du-te și îi caută. Nu stau eu aici permanent, dă-mi pace”.

Trecătorii se arată indignați de situația creată.

„Curățenie trebuie să fie. Trebuie ăștea cu mașinile, poate ei răspund”.

Experții de la Centrul Național de Mediu spun că râul poate fi salvat, însă pentru aceasta este nevoie de implicarea activă a societăţii.

Deșeurile care sunt aruncate cu extrem e mare neglijență și indiferență în primul rând de populație. Ceea ce se aruncă de populație este pur și simplu alarmant. Populația aruncă deșeuri cu nemiluita și acolo găsim pe mal absolut orice. Cea mai mare problemă este că această apă este utilizată ulterior la irigarea câmpurilor agricole”, afirmă Iulian Cantaragiu, expert Centrul Național de Mediu.

La piața angro sunt în jur de 500 de locuri de vânzare, iar prețul unui loc este de la 70 până la 250 de lei. Râul Bâc se întinde pe o suprafață de 155 de km.

Reporter: Carolina Bețivu;
Imagine: Vlad Coroban.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!