Prin rezoluția depusă la ONU, privind retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, democrații își fac PR ieftin, consideră președintele țării, Igor Dodon. Într-o declarație specială, șeful statului spune că acest document va agrava poziția Chișinăului în soluționarea conflictului transnistrean. În schimb, vicepremierul Iurie Leancă susține că rezoluția este una simbolică și nu înseamnă că rușii își vor retrage imediat munițiile. Democrații nu au venit cu reacție, deocamdată.

Igor Dodon insistă pe menținerea operațiunii de pacificare de pe Nistru, în calitate de garanție a păcii şi securității cetățenilor. Potrivit lui, această misiune reprezintă un element important al acordurilor încheiate în formatul „5+2”, pe parcursul ultimilor doi ani.

„Vreau să amintesc că actuala majoritate parlamentară şi Guvernul, ambele controlate de Partidul Democrat, își trăiesc ultimele luni și nu se bucură de încredere din partea majorității cetățenilor Republicii Moldova. Anume de aceea, câţiva funcționari din interiorul țării şi patronii acestora din exterior au pus la cale o campanie PR ieftină, folosind platforma ONU, campanie ce vizează în exclusivitate agravarea situației din Republica Moldova şi afectarea serioasă a relațiilor moldo-ruse”, se spune în declarația specială a șefului statului.

Șeful statului a mai menționat că retragerea contingentului militar rus și evacuarea munițiilor trebuie să fie discutate cu Parlamentul și Guvernul de la Chișinău, dar care vor fi alese abia după scrutinul din toamnă. De cealaltă parte, vicepremierul Iurie Leancă spune că rezoluția pe care Guvernul a prezentat-o la ONU, spre adoptare, are un caracter simbolic. Acesta a mai precizat că nu știe câte țări vor susține documentul, urmând ca cei de la Externe să poarte discuții cu state din Africa, America Latină şi din sud-estul Asiei.

Este adevărat că o eventuală rezoluţie votată la Adunarea Generală a ONU are un caracter simbolic, dar simbolismul în relaţiile internaţionale înseamnă foarte mult. Clar că nu ne aşteptăm la anumite mişcări imediate din partea Federaţiei Rusiei în zona respectivă şi retragerea trupelor şi muniţiilor din Transnistria, celor care păzesc aceste muniții, fosta armata a 14-a”, a declarat vicepremierul Iurie Leancă.

Rezoluția elaborată de Guvernul Republicii Moldova, privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, va fi examinată la 22 iunie, în cadrul dezbaterilor organizate la Adunarea Generală a ONU. Anterior, inițiativa a fost criticată de fostul ambasador al Moldovei la ONU, Vlad Lupan. Acesta a scris pe blogul său că documentul este ambiguu, nu este categoric si nici nu indică un termen limită până când trupele rusești ar trebuie sa fie retrase.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!