86 de tone de pesticide, stocate pe teritoriul raionului Ungheni, au fost evacuate pentru distrugere în Polonia. Pesticidele au fost colectate din 13 localităţi ale raionului Ungheni.

Localităţile din care au fost colectate pesticidele sunt: Alexeevca, Boghenii Noi, Cetîreni, Costuleni, Hîrceşti, Manoileşti, Negurenii Vechi, Petreşti, Pîrliţa, Todireşti, Unţeşti, Ungheni, Valea Mare în 2007.

Potrivit managerul proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice din Republica Moldova, colonel Mariana Grama, stocul de pesticide a fost transportat în Polonia pentru a fi distrus termic la incineratorul SARPI Dabrowa Gornicza.

Sursa citată a menţionat că lucrările de pregătire pentru evacuare, prin reambalare, paletare, marcare, fixare, cântărire, au fost efectuate, în perioada 4-22 iunie curent, de o echipă formată din şase militari din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, sub supravegherea reprezentanţilor companiei E.S. Field Services Veolia din Marea Britanie şi cu susţinerea Administraţiei Publice Locale din Ungheni.

Menționăm că, Armata Naţională, în 2003-2008 a reambalat peste 3200 tone de deşeuri de pesticide din 424 locuri şi depozitat centralizat în 37 depozite centrale raionale, iar începând cu anul 2014 şi până în prezent, a evacuat şi distrus în Polonia, la incineratorul SARPI Dabrowa Gornicza 1238 tone de pesticide din raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Basarabeasca, Donduşeni, Leova, Soroca, Taraclia, Cahul, Călăraşi, Glodeni, Făleşti, Comrat, Ceadîr-Lunga, Sîngerei, Drochia, Edineţ şi mun. Bălţi.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!