/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Pe lângă prejudiciile incendiului, de aproape 6 mln. de lei, Institutul de Zoologie fost afectat și de ploaie

25 iunie 2018, ora 19:44

După aproape două luni de la incendiul de la Institutul de Zoologie, acoperișul nu a fost reparat, iar după ploile din ultimele zile, etajele 3 și 4 au fost inundate. Angajații au fost nevoiți să scoată apa cu propriile forțe”, Ana Sîrbu, reporter TV8.

Sâmbătă eram toți în ciubote de cauciuc, încercam să strângem apa, ploua ca afară. Am improvizat tavane din peliculă, pentru a extrage apa și să păstrăm ceea ce avem”, Elena Baban, doctor în biologie la Institutul de Zoologie.

Apa curgea prin împrejur, vedeți pereții sunt uzi și suntem îngrijorați că dacă iar va ploua – să nu se dărâme pereții”, Elena Zubco, profesor, șefă laborator Institutul de Zoologie.

De fiecare dată când plouă mai tare suntem nevoiți să curățim toată apa care curge din tavan. Slava Domnului că am reușit să scoatem toată apa de pe jos”, Teodor Obadă, cercetător Științific Institutul de Zoologie.

Pe lângă prejudiciile incendiului de aproape șase milioane de lei, administrația se plânge că ploile au distrus o parte din mobilier și au afectat tehnica.

Au fost mobilizați colaboratori care zi și noapte au stat cu căldări, au pus pelicule. Numai pentru reparația acestor încăperi – 59 de încăperi, doar pentru reparații, sunt cam 155 mii de lei”, Ion Toderaș, directorul Institutului de Zoologie.

Administrația susține că instituțiile guvernamentale sunt indiferente față de problema institutului.

Ne-am adresat la toate instanțele din republica Moldova. Până astăzi, materialele care au fost examinate de Comisia Stării Excepționale au rămas în aer”, Ion Toderaș, directorul Institutului de Zoologie.

Nici cei care s-ar face vinovați de incendiu nu dau semne de viață, se plânge directorul institutului.

În contractul de arendă a spațiului este prevăzut că în cazul în care arendașul a adus prejudiciu, el este obligat să suporte toate cheltuielile”, afirmă directorul Institutului de Zoologie.

Angajații se tem că din cauza ploilor, aparatele, de câteva milioane de euro, din instituție vor avea de suferit.

Am reușit să acoperim echipamentul – costul căruia este mai mult de un milion de euro. Care au fost procurate din proiecte europene”, Elena Zubco, profesor, șefă laborator Institutul de Zoologie.

Au de suferit și colecțiile de insecte și oase – unice în lume.

„Cerem chiar ajutorul, pentru că e păcat după o muncă de o viață a multor cercetători și savanți, pur și simplu să distrugă ploaia”, Elena Baban, doctor în biologie Institutul de Zoologie

Incendiul de la Institutul de Zoologie a avut loc în luna aprilie. Preliminar, s-a stabilit că flăcările au pornit de la o antenă instalată de o companie de telecomunicații.

Reporter: Ana Sîrbu;
Imagine: Oleg Cozlov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram