În medie, un bărbat aflat la pensie în Republica Moldova va trăi cinci ani. Acest rezultat este aproape cel mai scăzut printre țările CSI, conform raitingului întocmit de publicația CurrentTime.

Femeile din Moldova sunt mai norocoase: la pensie, ele trăiesc în medie 13 ani. În medie, cetățenii RM care au atins vârsta de pensionare trăiesc 18 ani, aflându-se pe penultimul loc în top.

Pentru a calcula durata de viață medie, experții au analizat vârsta de pensionare și speranța la viață în țările respective. Diferența între aceste două a constituit durata de viață după pensie a locuitorilor CSI.

Pe locul întâi printre fostele membre ale URSS se află Uzbekistan, cu speranța de viață după pensie de 29,7 ani. Locuitoarele din Uzbekistan au șansa de a trăi în medie 20 de ani (ele ies la pensie la 55 de ani), iar bărbații 9,7 ani (vârsta de pensionare fiind de 60 de ani).

Pe locul doi se află Rusia. Aici bărbații trăiesc cu cinci ani mai puțin decât în Uzbekistan, iar femeile cu 3,2 ani mai mult. Pe ultimul loc în clasament se află azahstanK, unde durata vieții după pensie, în medie constituie doar opt ani.

În Republica Moldova vârsta de pensionare este unică atât pentru femei, cât și pentru bărbați și constituie 63 de ani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!