/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Un consilier socialist, proprietarul unei firme offshore din Insulele Virgine Britanice. Cum comentează alesul local

02 iulie 2018, ora 10:15

Dmitrii Dologan a preluat mandatul de consilier în mai 2018, după demisia unui ales local. În informațiile făcute publice de Consiliul electoral de circumscripție Sângera, Dologan apare ca student și agent de comerț la Blue Shark SRL, firmă care îl ca fondator pe Ion Busuioc și care activează în Moldova sub brandul Ocean Fish din România.

Ocean Fish, companie importantă de pe piaţa de semipreparate din peşte, fructe de mare şi peşte congelat din România și Moldova, e deținută de omul de afaceri Ilie Busuioc.

Dar între Dmitrii Dologan și Ilie Busuioc mai este o legătură: un offshore din BVI. E vorba de Blue Shark Ltd.

Acum doi ani, după ce numele lui Ilie Busuioc a apărut în lista persoanelor care au achiziționat societăți offshore de la avocații Mossack Fonseca, omul de afaceri a reacționat imediat, atât printr-un comunicat, cât și prin cedarea companiei.

Ocean Fish (din comunicatul de presă): Blue Shark LTD nu a avut ca scop elucidarea (probabil eludarea – n.r.) unor taxe în România sau alte avantaje de natură fiscală […] întrucât singurul cont al acestei societăţi a fost deschis şi folosit doar în cadrul unei bănci din România.

Chiar dacă totul era în regulă, la câteva săptămâni după izbucnirea scandalului #PanamaPapers, Ilie Busuioc cedează compania din BVI lui Dmitri Dologan din Sângera.

Solicitat de RISE, actualul consilier socialist ne-a spus inițial că informaţia pe care o deținem este una greşită și ne-a întrebat “de unde aşa date?”. Apoi a refuzat să discute la subiect, invocând faptul că nu ne cunoaşte. Ulterior a revenit pentru a preciza că nu mai lucrează la Blue Shark SRL din Moldova.

Cât despre tranzacția de preluare a Blue Shark Ltd din offshore, Dologan a spus că a cumpărat-o pentru că „avea un preţ infim şi m-am gândit că este o oportunitate”.

RISE a încercat să i-a legătura şi cu Ilie Busuioc, dar drept răspuns au fost contactaţi de Alesea Brânzilă, manager în cadrul companiei Ocean Fish. Aceasta a confirmat transferul de proprietate, dar s-a arătat revoltată de faptul că ne interesăm de afacerile lui Ilie Busuioc. „Proprietarul companiei Ocean Fish este apolitic. Domnul Busuioc nu a fost niciodată în politică. Acel scandal cu un offshore deţinut, a fost şi comunicat presei motivul, plus, contul acelui offshore (inactiv) de mulți ani, era în[tr-o] bancă din România. După tot acel scandal (nefondat) am decis înstrăinarea acelui offshore. Compania respectivă (Blue Shark din BVI – n.r.) nu a avut nicio activitate. Scopul de creare a acestui offshore, a fost pentru că nu puteam achiziționa unele mărfuri pe teritoriul României și Republicii Moldova, dacă exista exclusivitate”, a declarat Alesea Brânzilă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram