/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Un fost bancher din Rusia este gata să numească organizatorii și beneficiarii Laundromatului rusesc

missing
03 iulie 2018, ora 16:09

Procuratura Generală a Federației Ruse a transmis instanței cazul lui Boris Fomin, fostul președinte al Promsberbank. El este acuzat de complicitate în furtul fondurilor propriei instituții de credit. Fomin a făcut o înțelegere cu procurorii, în cadrul cărei a descris cum au fost spălate miliarde de dolari prin diferite bănci, precum și cine a fost implicat în aceasta. În plus, intenționează să depună mărturie despre structura secretă a bancherilor din umbră numită „Meat”, care, printre altele, a organizat canalul moldovenesc notoriu (Laundromat).

Rosbalt cu referire la o sursă din cadrul anchetei anunță că Procuratura Generală a Rusiei a trimis materiale despre Boris Fomin la tribunalul din Podolsky. Cazul va fi examinat în regim special, deoarece acuzatul a încheiat un acord preliminar cu organele de anchetă. Fomin susține că el, în calitate de reprezentant al băncii, a executat ordine de la proprietarii de facto și a celor din umbră, în special a „finanțatorilor din umbră” Myazina Ivan și Alexey Kulikov. Când a fost deschis un dosar pentru furtul a 3,3 miliarde de ruble, Fomin a fost abordat de Myazin și i s-a spus să plece pentru o perioadă în străinătate, timp în care Myazin a promis că va „rezolva problema”. Fomin s-a stabilit într-un apartament din Croația, care aparținea rudelor lui Myazin.

Myazin nu l-a ajutat financiar pe fostul președinte al băncii, iar termenii de întoarcere au fost întotdeauna amânați. Mai târziu, Fomin a aflat că Myazin în calitate martor dă mărturie împotriva lui Fomin – ca un presupus organizator al furtului, și el a fost dat și în căutare. În acest sens, fostului președinte i s-au trezit suspiciuni că infracțiunea va fi pusă pe seama lui, iar ulterior va fi lichidat ca un martor inutil. El a plecat în secret din apartamentul croat și s-a mutat într-o altă țară. În același timp, Myazin i-a cerut insistent lui Fomin să-i dezvăluie unde se afla, ceea ce a cauzat și mai multe suspiciuni. Temându-se pentru viața sa, finanțatorul s-a întors în Rusia, unde a fost reținut de oamenii legii.

În cazul înțelegerii efectuate cu organele de anchetă, Fomin a dat mărturii împotriva lui Myazin ca organizator al furtului, în mai 2018 acesta a fost reținut. Potrivit lui Fomin, el l-a întâlnit pe Myazin în perioada 2005-2006, când era guvernatorul Băncii Sibiriene pentru Dezvoltare Economică. Un an mai târziu, Myazin a cumpărat această bancă, iar apoi l-a invitat pe Fomin să lucreze în compania de investiții IK „Faynenshl Bridzh”, controlată de el. Directorul companiei era Oleg Belousov, unul dintre membrii echipei lui Myazin. „Myazin a avut contacte ample cu oamenii legii, precum și cu Banca Centrală a Federației Ruse și FSFM care exista la vremea respectivă”, a spus Fomin la interogatoriu. De asemenea, împreună cu întregul grup, a mai fost un alt bancher din umbră, Alexei Kulikov, a cărui direcție principală era „restituirea TVA”.

Potrivit lui Fomin, băncile „Land Bank din Rusia”, „Creditul rusesc” și Deutsche Bank au participat la retragerea în masă a fondurilor din Federației Ruse. În același timp, Ivan Myazin a organizat o „acoperire a activităților societăților de investiții pentru a retrage fonduri în străinătate prin relațiile cu Banca Centrală a Federației Ruse, a organizat fluxuri de numerar, au căutat și implicat în activitatea dată bănci și companii de investiții străine.

La interogatoriu Fomin a spus că Oleg Belousov și Ivan Myazin au creat firme unde erau încasați banii, care ulterior erau transferați sub formă de mită către Banca Centrală a Rusiei. Pentru acești bani, reprezentanții băncii rusești nu au observat operațiunile ilegale de a transferare a sumelor gigantice în afara țării.

Fomin a comunicat despre rolul în tranzitul ilegal a banilor din Rusia a fostului șef de tranzacționare pentru divizia rusă a Deutsche Bank, Tim Wiswell. Potrivit mărturiei bancherului, acest cetățean american pentru o remunerare lunară de o sută de mii dolari prin intermediul Deutsche Bank efectua tranzacții cu valori mobiliare și valută care făceau parte din sistemele de retragere a banilor în afara Federației Ruse. Fomin a povestit când, cine și în ce locuri au dat bani lui Wiswell. De câteva ori a făcut-o personal.

Fomin a mai spus că are multe informații despre Laundromat, canalul prin care peste 21 de miliarde de dolari au fost exportate ilegal din Rusia prin Moldova. Fomin spune că acest canal a fost creat de un număr de bancheri tenebri și de alte persoane care au acționat în condiții de conspirație sporită. Deci, între ei, membrii grupului se numeau „Meat”. Fost bancher și-a anunțat disponibilitatea de a numi numele creatorilor „Meat” ci și principalii clienți ai acestei organizații.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram