/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Proteste în Polonia faţă de reformele judiciare. Preşedinta Curţii Supreme a „sfidat" legea şi s-a prezentat la locul de muncă

missing
04 iulie 2018, ora 15:45

„Jos mâinile de pe tribunale”, scandează protestatarii. Potrivit autorităţilor, aproximativ 1.500 de persoane participă la manifestaţii.

Preşedinta Curţii Supreme, judecătoarea Malgorzata Gersdorf, a fost aplaudată atunci când s-a opus noii legi, prezentându-se miercuri la locul de muncă.

Gersdorf a declarat că biroul său este protejat de constituţie şi nicio reformă dată de partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), nu poate să schimbe acest lucru.

O lege aprobată de PiS în luna aprilie prevede faptul că, de marţi 3 iulie, judecătorii Curţii Supreme trebuie să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, în loc de 70. Noua lege afectează 27 din 72 de judecători, inclusiv pe Gersdorf. Până acum, doar 16 au înaintat o cerere preşedintelui pentru a rămâne în funcţie.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), se află în dispută cu Uniunea Europeană din cauza noilor reforme judiciare. Comisia Europeană a lansat, luni, procedura formală de sancţionare a Poloniei din cauza noii legi privind funcţionarea Curţii Supreme de Justiţie, despre care consideră că va submina independenţa judiciară.

Premierul polonez a apărat reformele, afirmând că fiecare stat are “dreptul” de a îşi crea propriul sistem legislativ.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram