/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Replica tăioasă a Guvernului la comunicatul de ieri al Delegației UE. Filip le-a reproșat ambasadorilor UE că reforma Justiției a fost făcută cu ei

07 iulie 2018, ora 15:45

„Premierul a punctat în mod ferm și repetat faptul că rezoluția votată de Parlamentul European este una incorectă față de Guvern și politizată, fiind inspirată de doi lideri ai opoziției, care în acest mod doresc să obțină dividende electorale, lovind în cetățenii țării”, a ținut să informeze serviciul de presă al Guvernului.

Sursa precizează că premierul Pavel Filip le-a comunicat diplomaților UE că toate angajamentele privind primirea finanțării din partea UE au fost îndeplinite, inclusiv cele care vizau reformele în justiție, iar decizia de amânare a finanțării este nejustificată și reprezintă o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova.

De asemenea, Filip le-a comunicat ambasadorilor că „în mod categoric nu poate accepta această rezoluție de pedepsire a cetățenilor Republicii Moldova, pe motiv că Guvernul nu a dat curs solicitărilor abuzive de a se implica ilegal în activitatea instanțelor de judecată care au invalidat alegerile din municipiul Chișinău. Prim-ministrul a condamnat ferm acest tip de presiune care s-a făcut asupra Executivului, oferind detalii suplimentare legate de modul în care aceasta a avut loc”.

Mai mult ca atât, premierul i-a atenționat pe interlocutori că domeniul Justiției care este atât de criticat acum a fost reformat cu asistența experților europeni.

„Premierul a atras atenția că dacă lucrurile nu merg încă așa cum trebuie în domeniul justiției, este responsabilitatea, atât a Guvernului, cât și a partenerilor europeni care au participat la realizarea acestor reforme, implementate în totalitate de autoritățile țării noastre, așa cum s-a cerut”, se mai arată în comunicat. Premierul a făcut și o comparație cu reformele din sectorul bancar, făcute cu expertiza reprezentanților FMI, „e adevărat, fără implicarea societății civile”, și care „au înregistrat un succes indiscutabil”.

Filip i-a informat pe diplomații străini că Guvernul va continua să implementeze reformele pe care și le-a asumat și chiar să demareze unele noi, inclusiv reforme care nu sunt convenite în angajamentele cu UE, reforme care însă sunt necesare pentru atragerea de noi finanțări, pentru creșterea încasărilor la buget, pentru modernizarea unor sectoare importante ale statului. De asemenea, prim-ministrul i-a asigurat pe ambasadori că Guvernul pe care îl conduce va rămâne ferm angajat pe calea europeană, singura direcție strategică viabilă pentru modernizarea țării.

Filip a opinat că se așteaptă ca UE să nu se lase influențată de jocurile politice făcute de doi lideri ai opoziției din Republica Moldova, care în lipsa altor arme de luptă electorală, au ajuns sa blocheze și finanțarea pentru hrana copiilor. Guvernul este al tuturor cetățenilor, indiferent de opțiunile politice, deci el nu poate să fie sancționat pentru chestiuni care se întâmplă în afara competențelor sale.

Mai mult ca atât, premierul a acuzat Delegația UE la Chișinău că a transmis prin comunicatul său date incomplete și a rugat ca această abordare sa fie revăzută și notele transmise să fie obiective, să reflecte într-o măsură mai mare realitatea, astfel încât oficialii de la Bruxelles să poată face o analiză cât mai consistentă a modului în care evoluează lucrurile în Republica Moldova.

Amintim că în comunicatul difuzat de Delegația UE se precizează că diplomații UE a informat guvernul moldovean că decizii ca cele de invalidare  a alegerilor subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului așa cum a fost subliniat și de Parlamentul European în Rezoluția adoptată la 5 iulie privind Republica Moldova. Cu aceasta ocazie, a fost subliniata necesitatea ca autoritățile Republicii Moldova să găsească modalități democratice de a soluționa această situație fără precedent.

Potrivit comunicatului, au fost reamintite așteptarile UE că autoritățile R. Moldova vor garanta independența justiției, conform angajamentelor internaționale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și un aspect îndelung așteptat de către cetățenii Republicii Moldova.

„UE și statele membre vor continua să urmărească cu foarte mare atenție procesul de reforme și funcționarea instituțiilor statului în Republica Moldova și implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, care are scopul de a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, a fost reamintit anunțul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondițiilor politice legate de democrație, statul de drept și drepturile omului, plata primei tranșe din Asistența Macrofinanciară rămâne suspendată”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram