/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ministerul Sănătății ne avertizează să fim atenți la consumul de ciuperci. În patru zile, 17 persoane s-au intoxicat

missing
13 iulie 2018, ora 14:53

Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 39 de bolnavi din Florești, Dondușeni, Orhei, Chișinău, dintre care 7 copii.

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală și este necesară operativitatea în stabilirea diagnosticului pentru a salva persoana afectată.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă, iar după 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Copiii prezintă cel mai vulnerabil grup, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, datorită particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală.

Pentru a nu fi afectați de problema intoxicației prin consumul de ciuperci, se recomandă:
– Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune să nu le consumaţi şi să nu le degustaţi, mai ales în formă crudă;
– Să nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate;
– Să nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;
– Să nu implicaţi în procesul de colectare copiii; – Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
– Să alegeţi ciupercile culese înainte de preparare;
– Să nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram