Președintele Igor Dodon a conferit doar în primele șase luni ale acestui an 246 de distincții de stat, adică aproape câte două pe zi. „Performanța” acestuia a fost depășită, în ultimii ani, doar de președintele interimar Mihai Ghimpu,  care în scurtul său mandat de președinte a conferit peste o mie de distincții de stat.

După ce în 2017 a oferit circa 300 de ordine, medalii și alte distincții de stat, în 2018 Igor Dodon a devenit și mai darnic. Potrivit informațiilor din Monitorul Oficial, în acest an președintele deja a semnat decrete pentru 246 de persoane care s-au învrednicit de titluri onorifice. Cel mai des, Dodon a conferit Meritul Civic –  81 de persoane și Gloria Muncii – 48 de persoane.

În câteva cazuri decretele prezidențiale au trezit critici în societate. Spre exemplu, acordarea titlului de Artist al Poporului interpretului rus Filipp Kirkorov, sau Ordinul Republicii patronului concernului DAAC, Vasili Chirtoca.

De asemenea, de distincții de stat s-au învrednicit și mai mulți jurnaliști și funcționari apropiați șefului statului.

Precizăm că în mandatul său de patru ani, fostul președinte Nicolae Timofti a oferit circa 1600 de distincții de stat, Vladimir Voronin în opt ani a decorat 2180 de persoane, Petru Lucinschi – 1810, iar primul președinte, Mircea Snegur a oferit 3824 de distincții de stat.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, în Moldova sunt peste 17 mii de deținători de distincții de stat. În 2016 pentru toți beneficiarii din categoria „Susţinerea persoanelor cu merite deosebite faţă de stat” au fost cheltuite efectiv 13,4 mil lei, iar pentru anul 2018 sunt aprobate în buget peste 20 de milioane lei.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!