/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Meleşcanu: România acordă o importanţă deosebită asocierii politice a Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei cu UE

17 iulie 2018, ora 14:09

Meleşcanu a participat, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, pe agendă aflându-se Parteneriatul Estic şi Libia.

În privinţa Parteneriatului Estic (PaE), miniştrii de Externe au trecut în revistă stadiul progreselor în îndeplinirea celor 20 de rezultate concrete de atins până în anul 2020, stabilite la Summitul de la Bruxelles din 24 noiembrie 2017. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a reiterat sprijinul României pentru consolidarea PaE şi a relaţiei UE cu toate cele şase state partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina), în vederea implementării reformelor şi politicilor Agendei 2020, în beneficiul direct al cetăţenilor. A subliniat importanţa majoră pe care România o acordă dezvoltării în continuare a modalităţilor suplimentare de cooperare cu cele trei state care au încheiat acorduri de asociere cu UE (Republica Moldova, Georgia şi Ucraina), în vederea accelerării asocierii politice şi integrării economice a acestor state cu Uniunea Europeană, având ca obiectiv asigurarea stabilităţii, securităţii şi prosperităţii în regiune. A subliniat prioritatea care va fi acordată acestui dosar pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE, în semestrul I din anul 2019”, se arată în comunicat.

Conform MAE, reuniunea a oferit miniştrilor oportunitatea de a aborda ultimele evoluţii interne din Libia, cu accent asupra palierelor politic şi securitar, precum şi aspecte privind migraţia.

Ministrul Afacerilor Externe a reiterat poziţia României în direcţia demersurilor UE de sprijinire a Planului de acţiune al ONU, în vederea identificării unei soluţii politice incluzive, a stabilizării durabile şi a asigurării securităţii interne în Libia, relevă comunicatul.

Potrivit MAE, dejunul de lucru a prilejuit un schimb de opinii pe marginea evoluţiilor regionale din Peninsula Coreeană şi a evidenţiat disponibilitatea UE de a sprijini procesul diplomatic vizând denuclearizarea peninsulei şi reconcilierea inter-coreeană. Ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat importanţa menţinerii unui angajament constant al tuturor actorilor implicaţi în regiune pentru obţinerea unor rezultate concrete şi durabile în sensul denuclearizării complete, verificabile şi ireversibile, indică sursa citată.

În marja reuniunii CAE, ministrul Teodor Meleşcanu a avut o întrevedere cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi Securitate Comună, vicepreşedinte al Comisiei Europene. Cu acest prilej, a informat despre interesul părţii române de a marca în mod adecvat împlinirea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE din primul semestru al anului 2019. Totodată, Meleşcanu a evidenţiat importanţa sprijinului instituţiilor UE şi a implicării personale a oficialului european în asigurarea reuşitei acestui demers, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram