/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Riscurile programului Prima Casă 3, potrivit expertului Adrian Lupușor

missing
17 iulie 2018, ora 13:28

Potrivit lu Lupușor, problemele sociale, cât de stringente nu ar fi ele, se soluționează prin intermediul sistemului de protecție socială. „Sistemul bancar, ca și alte sectoare ale economiei, NU poate fi utilizat în scopuri sociale și mai ales electorale”, scrie Lupușor.

El mai spune că „creditarea în baza garanțiilor guvernamentale, prin definiție, alimentează în mod artificial pofta de risc din partea băncilor, ceea ce poate părea frumos pe termen scurt (creșterea creditării în favoarea grupurilor vulnerabile), însă periculos pe termen mediu și lung (acumularea de credite neperformante care se transformă în pierderi acoperite din bugetul de stat, adică din contul nostru)”.

Totodată, expertul explică că nu a văzut o analiza „ex-ante cu privire la resursele alocate de la bugetul de stat, impactul scontat, costurile de oportunitate (de unde vor fi realocate resursele bugetare pentru a acoperi garanțiile pentru acest program?)”.

Astfel, potrivit lui, „creșterea electorală a creditării este cea mai scurtă cale spre dezastru financiar. După distracția electorală, vine și mahmureala post-electorală, să nu uităm de asta…”.

Precizăm că, despre lansarea proiectului Prima Casă 3 a anunțat liderul PDM Vlad Plahotniuc și premierul Pavel Filip în cadrul briefingului săptămânal al partidului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram