/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Făceau contrabandă cu tutun fermentat. Ce pedeapsă riscă gruparea formată din cetățeni moldoveni și ucraineni

17 iulie 2018, ora 12:43

În urma investigațiilor efectuate, procurorii au stabilit că în perioada anilor 2016 până în prezent, membrii grupului, plasând diferite mărfuri în locuri special amenajate a unor mijloace de transport, prin elucidarea controlului vamal le-au introdus și scos de pe teritoriul Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei.

Totodată, factorii de decizie a unor întreprinderi, au implementat o schemă infracțională de trecere peste frontiera vamala a RM (zona verde) în Ucraina a tutunului fermentat folosit la fabricarea țigaretelor. Pentru fiecare kg de tutun fermentat era achitată suma de 3,5 euro. „Scopul final al acestor persoane era producerea țigaretelor și ulterioara transportare prin aceleași căi în țările din Europa”, a declarat Veaceslav Toderiță, procuror în cadrul Procuraturii mun. Chișinău.

La 8 iunie 2018, suspecții au trecut prin contrabandă în Ucraina 2500 kg. Ulterior, la 10 iulie 2018 a fost stopat în zona de frontieră mijlocul de transport de model „Mercedes Srinter”, care transporta tutun fermentat în cantitate de 2000 kg.

Concomitent cu reținerea persoanelor în flagarat, au fost efectuate opt percheziții la domiciliul și depozitele ce aparțin persoanelor vinovate, inclusiv și în șase mijloace de transport utilizate de ultimii.

Totodată, în rezultatul perchezițiilor, au fost depistate și ridicate, 10 cutii cu încălțăminte pentru copii a câte 20 perechi în fiecare cutie, numere de înmatriculare pentru mijloace de transport, telefoane mobile, mijloace financiare în diferite valute valoarea cărora conform cursului valutar a Băncii Naționale, constituie 68 600 lei, toate aceste bunuri fiind destinate pentru infracțiunea în cauză.

Valoare estimativă a mărfurilor transportate prin contrabanda în Ucraina se estimează la 350 000 lei MDL. Suma estimativă a 16750 kg de tutun prelucrat depistate și ridicate constituie 1 153 000 lei.

Reieșind din rezultatele obținute în urma acțiunilor de urmărire penală, persoanele implicate vor fi cercetate sub aspectul comiterii infracţiunii prevăzute de art. 248 Cod penal (Contrabanda).

Dacă vor fi găsiți vinovați, indivizii riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, precum și amendă în mărime de la 5000 la 10000 unități convenționale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram