/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Vreți apartament pe gratis? Faceți copii! Celor cu 4 copii, statul va achita 100% din costul locuinței

missing
17 iulie 2018, ora 19:12

“Familiile care au un copil vor obține o compensație de 10 % din costul apartamentului. Cei cu 2 copii vor obține o compensație de 20 de procente, cei cu 3 copii vor obține o compensație de 50 de procente din partea statului și cei care au 4 copii statul le va achita 100 % din din costul apartamentului”, a declarat Pavel Filip, prim-ministrul RM.

Inițiativa democraților nu a fost pe placul tuturor părinților. Unele mame spun că în Moldova este greu să crești chiar și un singur copil, iar patru este aproape imposibil.

“La noi și așa femeile care au câte trei- patru copii au atâtea griji că nu se mai gândesc la credite ipotecare. Este o idee bună, dar mai bine ar majora alocațiile pentru că unele mămici primesc alocațiile minime, aproape 500 de lei. Nici nu poate fi vorba de scutece sau altceva”.

“Nu cred pentru că, cu un copil e greu, dar cu patru copii eu nu m-aș vedea”.

“Mai ales la noi în țară mori de foame, nu are nimeni posturi de munca. Să faci atâția copii. Unde să-I întreții. Doi copii și nu poți face”.

“Dacă să fie nerambursabil, statul să ofere ajutor, atunci da. Cred că unele femei ar face mai mulți copii”.

În opinia directorului de la Expert-Grup, proiectele “Prima Casă” reprezintă riscuri sporite pentru bugetul de stat.

“O tentativă de a utiliza sistemul bancar pentru a soluționa probleme sociale, este un risc de dezastru financiar pe termen lung deoarece avem interese electorale evidente”, a spus Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup.

Prin urmare, expertul spune că așa-zisele credite sociale ar putea fi puse pe seama statului sau, mai exact, pe umerii cetățenilor care achită impozite.

“Există riscul ca o bună parte din credite ulterior să devină credite neperformante. Evident, aceste pierderi pentru bănci vor trebui să fie acoperite parțial din bugetul de stat. Asta presupune costuri directe pentru bugetul de stat care vor fi suportate de plătitorii de taxe”, a spus Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup.

Programul Prima Casă a fost lansat în luna martie. De atunci, de el au beneficiat aproximativ 200 de familii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram