/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ PL a cerut audierea lui Gaburici în Parlament privind compania care va construi Arena Chișinău. Ce au decis deputații

missing
19 iulie 2018, ora 19:25

„Stimați deputați este deja cunoscut publicului larg, că fără concurență a fost selectată compania turcă SUMMA fiind unica companie care a aplicat pentru concursul de proiectare și construcție a Arenei Chișinău. De asemenea, nu putem observa că există clar conflicte de interese în cazul președintelui de firmă SUMMA, și anume a cetățeanului turc Xelim Bora, care printr-un decret la 2 februarie a acestui an, dumnealui deja face parte din componența Consiliului Economic pe lângă președintele Igor Dodon. Nu trebuie să uităm că această firmă a mai fost implicată într-un scandal atunci când a construit clădirea Crown Plaza situată pe strada Columna și fiind blamat că dumnealui a stricat logistica urbanistică și axa pe care se situau Arcul de Triumf, Clopotnița și Catedrala și o să reamintesc că în acea perioadă viceministrul Gherghe Postică spunea clar s-a încălcat flagrant regimul de înălțime, clădirea a distrus peisajul istoric al centrului Chișinăului. Cel mai probabil înțelegerea dintre Dodon și reprezentanții turci a fost următoarea aceștia alocă bani și repară clădirea Președinției ca ulterior compania Summa să câștige proiectul de construcție de Arenei Chișinău. De aceea fracțiunea PL solicită audierea domnului ministru Chiril Gaburici cu privire la acest subiect controversat”, a declarat Alina Zotea, deputat PL.

Precizăm că într-o intervenție, reprezentantul Președintelui Maxim Lebedinschi a respins acuzațiile. „Doamna Zotea ar trebuie să cunoașteți din postura dvs. în primul rând că reparația clădirii președinției nu se face de întreprinderea SUMMA. Toate argumentele dvs. sunt niște speculații mincinoase și nu au nicio legătură cu adevărul, cu atât mai mult că președintele nu are nicio influență asupra selectării companiilor d construcție a Arenei și asta este și mai penibil că dvs. nu cunoașteți procedurile de selectare a întreprinderilor pentru construcția. Asta este de competența Guvernului, Ministerului Economiei și instituția prezidențială nu are nimic comun cu acest fapt”, a declarat Lebedinschi.

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a declarat că vor susține inițiativa, căci și fracțiunea din care face parte are mai multe întrebări. „Ceea ce ține de Arena Chișinău d. Candu noi susținem această inițiativă de audiere a ministerul Economiei de aceea că nu în zadar v-am rugat pe dvs. să ne prezentați proiectul acestui obiectiv. Suntem interesați cum este propus, care este stilistica, logistica, infrastructura acestui proiect. Până la urmă am aflat că din 70 de ha alocați în aceste scopuri, care s-au scos din circuitul agricol, proiectul inițial este doar pentru 15 ha și astăzi pe noi ne interesează de ce 15, și nu deodată 70, ce va fi cu restul de 55 de hectare. Am vorbit cu autoritățile locale din Stăuceni care la fel cu părere de rău nu au mai multă informație. Așa că noi susținem ideea acestor audieri, ne este interesat subiectul, este interesant pentru întreaga societate”, a declarat Bătrâncea.

În același timp, deputatul PSRM a venit cu o replică și către deputat Zotea în care susține că „zece ani în Chișinău ați contribuit partidul dvs., primarul general și domnul care este alături de dvs. care este unchiul fostului primar general, ați demolat, ați nimicit peste 140 de monumente de istorie și arhitectură în acest oraș, ați făcut acest oraș să piardă un aspect civilizat, ați făcut totul ca acest oraș să rămână fără patrimoniul cultural, să obțineți zeci de milioane …”, a declarat deputatul.

În replică, președintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat „ Dragi tovarăși socialiști, comuniști, un singur lucru îmi pare rău că după ce am demolat monumentul lui Lenin, nu am demolat și toate monumentele comsomoliste care stau în Chișinău și datorită lor, voi aveți astăzi astfel de mentalitate. Hoții mereu au fost veniți de peste Prut (aici au început să se aplaude în Parlament), de peste Nistru din partea ceea. Voi ați adus minciuna hoția și tot ce este pe acest pământ”.

Ex președintele Vladimir Voronin, a declarat că deputații PCRM vor susține propunerea, însă a venit cu o completare privind audierea lui Gaburici și în privința vânzării stadionului Republican.

Propunerea nu a fost susținută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram