Furnizorul sistemului de operare Android a încasat o amendă record din partea Comisiei Europene și este posibil să-și schimbe politica de a mai oferi gratuit sistemul de operare producătorilor de telefoane mobile. Alphabet Inc, compania-mamă a Google a primit o amendă de 5 miliarde de dolari din partea UE, scrie Mediafax.

Autoritatea de Concurență a Uniunii Europene a verificat posibilitatea unui abuz de poziție dominantă din partea Google prin sistemul său de operare – Android – care este folosit de peste 80% din smartphone-urile din întreaga lume. Concurența acuză Google că și-ar fi promovat propriile aplicații și servicii mobile, în mod special motorul său de căutare.

Pe de altă parte, Google a contestat această decizie și susține că sistemul Android, care este gratuit pentru producătorii de telefoane, a crescut competitivitatea din piață, lucru ce ar fi dus la micșorarea prețurilor la smartphone-uri.

Comisia Europeană a declarat că Google trebuie să înceteze practicile considerate necompetitive într-un termen de 90 de zile. „Este foarte posibil ca această situație să determine creșterea prețurilor la telefoanele cu sistemul de operare Android, însă asta va depinde de modul în care Google decide să se conformeze deciziei”, spune Pinar Akman, profesor al Universității din Leeds, Marea Britanie.

Unul dintre principalele motive pentru care sunt atât de răspândite și pentru care fanii de Android își iubesc telefoanele este faptul că acestea sunt ieftine. Producătorii de telefoane primesc în acest moment gratuit sistemul de operare de la Google, în timp ce aplicația Google Play este esențială funcționării acestuia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!