/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Referendum în Ucraina? Ce i-a propus Vladimir Putin lui Donald Trump

20 iulie 2018, ora 11:28

Detalii despre ceea ce au discutat cei doi lideri la summitul de la Helsinki, Finlanda, rămân a fi puține. În timp ce Putin a prezentat oferta Ucrainei ca pe un semn că încearcă să pună capăt crizei de patru ani, un referendum va fi probabil o noutate neplăcută și problematică pentru Ucraina și susținătorii săi din Europa.

Casa Albă nu a venit cu comentarii la aceste afirmații. Astfel, Blommberg scrie că dacă părerea lui Putin despre reacția lui Trump este corectă, aceasta ar sugera o abordare mai flexibilă decât cea pe care a arătat-o ​​până în prezent SUA.

Propunerea lui Putin ar necesita un vot condus sub auspiciile internaționale de locuitorii teritoriilor separatiste asupra statutului lor, au spus oamenii. Purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze detaliile a ceea ce a spus Putin despre Ucraina la summit, menționând doar că: „Au fost discutate unele idei noi. Se va lucra asupra lor”.

Pe Twitter joi, Trump a numit summitul „un mare succes” și a citat Ucraina printre domeniile discutate, fără a oferi detalii.

Propunerea lui Putin va alarma oficialii ucraineni după ce săptămâna trecută, Trump, a lăsat să se înțeleagă deschiderea sa spre posibilitatea de recunoaștere a anexării Crimeei la Rusia în 2014, care a declanșat criza care a dus la lupta în regiunile Donetsk și Lugansk din Ucraina de est. Ucraina a oferit autonomia regiunilor sub conducerea sa și sprijină desfășurarea misiunilor internaționale de menținere a păcii în regiune.

Amintim că SUA și Uniunea Europeană au acuzat în repetate rânduri Rusia că trimite trupe și arme pentru a sprijini separatiștii din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzația, deși Ucraina a prins pe teritoriul său un număr de soldați ruși și de armament rusesc.

Putin a menționat referendumul din 2014, nerecunoscut pe plan internațional, care a avut loc în Crimeea pentru a justifica anexarea teritoriului la conferința de presă cu Trump după summitul de la Helsinki, luni. „Credem că am organizat un referendum cu respectarea strictă a dreptului internațional”, a spus el. „Acest caz este închis pentru Rusia”.

Menționăm că, liderii așa-numitelor republici rebele din Donetsk și Luhagnsk au organizat referendumuri în mai 2014, declarând independență. Voturile au fost respinse ca fiind ilegale de către SUA și Uniunea Europeană, în timp ce Ucraina le-a numit „o farsă”. Rusia a spus atunci că „respectă” voturile, care au prezentat circa 96% pentru separarea de Ucraina.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram