Vladimir Putin le-a spus diplomaților ruși că a făcut o propunere lui Donald Trump în cadrul summit-ului lor de la Helsinki ce viza organizarea unui referendum care să ajute la rezolvarea conflictului din estul Ucrainei. Aceștia însă au decis să nu dezvăluie planul în mod public, astfel că președintele american să reflecteze asupra lui, potrivit a doi participanți care au participat la discursul lui Putin desfășurat cu ușile închise, notează Bloomberg.

Detalii despre ceea ce au discutat cei doi lideri la summitul de la Helsinki, Finlanda, rămân a fi puține. În timp ce Putin a prezentat oferta Ucrainei ca pe un semn că încearcă să pună capăt crizei de patru ani, un referendum va fi probabil o noutate neplăcută și problematică pentru Ucraina și susținătorii săi din Europa.

Casa Albă nu a venit cu comentarii la aceste afirmații. Astfel, Blommberg scrie că dacă părerea lui Putin despre reacția lui Trump este corectă, aceasta ar sugera o abordare mai flexibilă decât cea pe care a arătat-o ​​până în prezent SUA.

Propunerea lui Putin ar necesita un vot condus sub auspiciile internaționale de locuitorii teritoriilor separatiste asupra statutului lor, au spus oamenii. Purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze detaliile a ceea ce a spus Putin despre Ucraina la summit, menționând doar că: „Au fost discutate unele idei noi. Se va lucra asupra lor”.

Pe Twitter joi, Trump a numit summitul „un mare succes” și a citat Ucraina printre domeniile discutate, fără a oferi detalii.

Propunerea lui Putin va alarma oficialii ucraineni după ce săptămâna trecută, Trump, a lăsat să se înțeleagă deschiderea sa spre posibilitatea de recunoaștere a anexării Crimeei la Rusia în 2014, care a declanșat criza care a dus la lupta în regiunile Donetsk și Lugansk din Ucraina de est. Ucraina a oferit autonomia regiunilor sub conducerea sa și sprijină desfășurarea misiunilor internaționale de menținere a păcii în regiune.

Amintim că SUA și Uniunea Europeană au acuzat în repetate rânduri Rusia că trimite trupe și arme pentru a sprijini separatiștii din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzația, deși Ucraina a prins pe teritoriul său un număr de soldați ruși și de armament rusesc.

Putin a menționat referendumul din 2014, nerecunoscut pe plan internațional, care a avut loc în Crimeea pentru a justifica anexarea teritoriului la conferința de presă cu Trump după summitul de la Helsinki, luni. „Credem că am organizat un referendum cu respectarea strictă a dreptului internațional”, a spus el. „Acest caz este închis pentru Rusia”.

Menționăm că, liderii așa-numitelor republici rebele din Donetsk și Luhagnsk au organizat referendumuri în mai 2014, declarând independență. Voturile au fost respinse ca fiind ilegale de către SUA și Uniunea Europeană, în timp ce Ucraina le-a numit „o farsă”. Rusia a spus atunci că „respectă” voturile, care au prezentat circa 96% pentru separarea de Ucraina.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!