/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC. VIDEO/ Comuniștii au cele mai multe milioane de lei în conturi. Cât au câștigat și au cheltuit partidele parlamentare în primele șase luni din 2018

missing
24 iulie 2018, ora 16:05

Anul acesta Partidul Democrat și-a început activitate având în cont 15 milioane de lei, iar apoi a mai înregistrat venituri de peste 20 de milioane de lei, dintre care puțin peste 3,7 milioane au fost subvenționate de către bugetul de stat, iar aproape 17 milioane au fost obținute din alte surse. Mai exact, peste 5,5 milioane de lei au fost adunați din donații, iar suma de 11 milioane revine în urma cotizațiilor membrilor de partid.

Cheltuielile PD au și fost pe măsură, suma fiind de peste 16,5 milioane de lei. O parte semnificativă a banilor, mai exact 12,9 milioane de lei au fost alocate pentru presă și materiale promoționale, iar 1,6 milioane au fost cheltuite pentru întreținerea sediilor partidului.

Cheltuielile de personal sunt aproape de a constitui suma de jumătate de milion, iar suma pentru oganizarea de întruniri, manifestații publice, seminare și alte cursuri de instruire pentru membrii de partid depășește 600.000 lei.

Alte sume care variaza ușor în jurul cifrei de 2 sute de mii de lei au fost destinate pentru deplasări, telecomunicații, plata cotizației organizației internaționale din care face parte partidul, birotică și impozite.

În campania electorală, conform raportului prezentat la CEC, Partidul Democrat a cheltuit 74 mii de lei.
Soldul mijloacelor bănești la sfârșitul activității partidului este de aproximativ 19 milioane de lei.

Partidul Socialiștilor din R. Moldovași-a început activitatea în 2018 cu puțin peste 200.000 lei, iar sursele de finanțare au constituit 7,6 milioane de lei, dintre care 3,7 fiind subvenții de bugetul de stat, iar restul banilor au survenit din alte surse: donații de peste 2,9 milioane de lei și aproape un milion din cotizații ale membrilor.

PSRM a cheltuit mai mult decât a câștigat, mai exact 7,8 milioane de lei. Principalele cheltuieli de aproximativ două și un milion au fost alocate pentru presă și materiale promoționale, respectiv întreținerea sediilor, iar suma record de 3,8 milioane a fost cheltuită pentru campania electorală. La sfârșitul perioadei de gestiune, PSRM a rămas doar cu 9945 lei.

Partidul Liberal Democrat și-a început perioada de gestiune cu 10 milioane, iar în comparație cu PD a înregistrat un buget substanțial mai mic, finanțarea partidului înregistrând suma estimativă de 4,6 milioane de lei dintre care 4,2 au fost alocate de către bugetul de stat, iar aproape 4 sute de mii au survenit în urma donațiilor, preponderent în forma unor servicii gratuite sau mai avantajoase decât valoarea comercială.

Cheltuielile PLDM au ajuns la peste 3 milioane de lei, 2,8 milioane fiind subvenționate de stat. Liberal Democrații au alocat cea mai mare sumă de peste 1,5 milioane de lei pentru cheltuielile de personal, iar între 3 și 4 sute de mii pentru întreținerea sediilor și utilizarea mașinilor de serviciu.
La finele perioadei de gestiune, PLDM a înregistrat 11 milioane de lei.

Partidul Liberal a deținut aproximativ șapte milioane de lei la începutul perioadei gestiune și a mai primit două milioane subvenții de la bugetul de stat și 1000 de lei din alte surse, dintre care doar 465 lei au fost justificate ca fiind cotizații de la membrii de partid.

Cheltuielile liberalilor au trecut de suma de patru milioane de lei, peste jumătate de milion fiind alocat pentru personal, întreținere a sediilor și cheltuieli pentru presă și materiale promoționale. În campania electorală, PL a depășit cifra de 1,6 milioane de lei, încheiind perioada de gestiune cu aproximativ cinci milioane de lei în cont.

Partidul Comuniștilor a început activitatea având un buget de 33 milioane de lei, obținând și o finanțare de 4 milioane, dintre care 2,8 au fost acordate de către stat. Cele 1,2 milioane rămase au survenit în urma cotizațiilor, activitățile economice și administrative ale partidului.

O sumă de aproximativ 2,3 milioane a fost destinată plăților partidului, cei mai mulți bani fiind alocați pentru cheltuieli de personal, presă și materiale promoționale și întreținerea sediilor. La sfârșitul perioadei de gestiune, PCRM deține suma record de 35 milioane de lei.

Singurul partid parlamentare care nu și-a prezentat raportul financiar este Partidul Popular European. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, neprezentarea de către partidele politice a rapoartelor privind gestiunea lor financiară în termenul şi formatul stabilite de către Comisie, inclusiv prezentarea unor date incomplete în raport, se sancţionează cu amendă de la 9000 la 15 mii de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram