/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/DOC/ Partidul lui Șor a agonisit 7,6 mln. de lei în prima jumătate a anului. Ce venituri au PAS, Platforma DA și partidul Nostru

missing
25 iulie 2018, ora 14:13

În primele șase luni ale lui 2018, Partidul „Șor” și-a începu activitatea având în cont peste 14 mii lei, iar de la începutul anului a avut venituri de peste 7,9 milioane de lei. În acest sens 42 de mii de lei au constituit subvențiile de la bugetul de stat, iar 7,9 milioane de lei au fost donați de către membrii de partid și de persoane juridice. Peste 21 de mii de lei au fost adunați din cotizațiile membrilor de partid.

Partidul lui Ilan Șor a cheltuit cu 49 de mii de lei mai puțin decât a câștigat în primele șase luni ale anului. Cei mai mulți bani au fost alocați pentru campania electorală, mai exact peste două milioane de lei. Alte două milione de lei, partidul a cheltuit pentru întreținerea sediilor și pentru materialele promoționale. La sfârșitul perioadei de gestiune partidul lui Ilan Șor a rămas cu aproximativ 64 de mii de lei.

Partidul Nostru la începutul perioade de gestiune a avut în cont peste un milion de lei. Veniturile și le-a format din subvențiile din bugetul de stat de 842 de mii de lei de la bugetul de stat, și din cotizațiile de membru de 527 de mii de lei.

În primele șase luni ale anului, partidul a cheltuit aproximativ două milioane de lei, dintre care peste 804 mii lei organizația i-a cheltuit pentru întreținerea sediilor. În campania electorală partidul a scos din buzunar peste 622 de mii de lei. Pe conturile partidului au rămas aproximativ un milion de lei.

În prima jumătate a anului 2018, Partidul Platforma DA a înregistrat venituri de peste 211 de mii de lei, dintre care aproximativ 77 de mii de lei au fost subvenții din bugetul de stat, alte peste 133 de mii de lei le-a primit din alte surse. Peste 91 de mii de lei au fost donați de membrii de partid. În același timp, partidul a beneficiat de peste 32 de mii de lei, donații pentru achitarea unor bunuri și servicii utilizate de partid. Din cotizațiile de membru, partidul a adunat aproximativ nouă mii de lei.

PPDA a avut cheltuieli de peste 221 de mii de lei. Cei mai mulți bani, adică peste 93 de mii de lei, au fost cheltuiți pentru presă și materiale promoționale. Pentru întreținerea sediilor, partidul a cheltuit aproximativ 85 de mii de lei. Investițiile în bunuri mobile și imobile necesare activității partidului au constituit în jur de 21 de mii de lei. Deși liderul PPDA, Andrei Năstase a candidat la funcția de primar al capitalei, partidul nu a prezentat în raportul financiar câți bani au fost cheltuiți în campania electorală.

Partidul Acțiune și Solidaritate la începutul perioadei de gestiune avea în cont mai mult de 21 de mii de lei. În prima jumătate a anului 2018, PAS a câștigat peste 409 de mii de lei. Dintre care 188 de mii au constituit donațiile făcute de membrii de partid, alte 101 de mii de lei au fost donați de către persoane fizice. Peste 29 de mii de lei au fost donați sub forma serviciilor gratuite, iar cotizațiile de membru au constituit 63 de mii de lei.

Cheltuielile Partidului Acțiune și Solidaritate au fost în jur de 286 de mii de lei. Cei mai mulți bani, peste 94 de mii de lei, organizația i-a cheltuit pentru întreținerea sediilor. Alți 46 de mii de lei au fost alocați pentru evidența contabilă, semnături digitale, înregistrarea organizației etc. Cheltuielile în campania electorală au constituit aproximativ 11 mii lei. Soldul mijloacelor bănești la sfârșitul perioadei de gestiune a fost de 144 de mii de lei.

Potrivit rapoartelor financiare prezentate la Comisia Electorală Centrală, Partidul Unității Naționale la începutul perioadei de gestiune avea în conturi doar 439 lei. Totuși veniturile PUN-ului s-au mărit la 825 de mii de lei, bani primiți de la donatori.

La capitolul cheltuieli, PUN a indicat suma de peste 700 de mii de lei, dintre care cei mai mulți bani, organizația i-a cheltuit în campania electorală – 622 de mii lei. Soldul mijloacelor bănești la sfârșitul perioadei de gestiune a fost de aproximativ 125 de mii de lei.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), doar 33 de partide politice din cele 46 înregistrate la Ministerul Justiției au prezentat, în termen, raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul întâi al anului 2018. Alte 13 partide politice nu s-au conformat prevederilor legale și nu au prezentat Comisiei raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul întâi al anului 2018.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram