/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/FOTO/ 17 imagini care au schimbat viziunea asupra lumii

missing
25 iulie 2018, ora 18:07

1. Vulturul și fetița mică

La începutul anilor ’90, poporul Sudanului de Sud se afla în mijlocul unui război civil cu foamete răspândită. Mulți oameni din această țară au pierit din cauza lipsei de hrană și apă. Această fotografie descrie un copil mic care este slab, suferă de foame și se află pe un teren. În spatele copilului este un vultur flămând, care privește copilul drept pradă. Fotografia șocantă a devenit un subiect de conversație. Ca urmare a acestei fotografii populare din 1993, numeroase campanii pentru drepturile omului au folosit această ocazie pentru a trezi conștiința. În plus, oamenii au început să trimită o mulțime de ajutor umanitar pentru a ajuta oamenii din Sudanul de Sud. Această fotografie a fost catalizatorul schimbării atât de mari în regiune.

2. Abu Ghraib

Aceasta a fost probabil cea mai șocantă fotografie a războiului din Irak în anii 2000. Membrii armatei americane au comis acte de tortură și alte încălcări ale drepturilor omului împotriva deținuților din închisoarea Abu Ghraib. Fotografia a stârnit un val de șoc în Statele Unite. Lupta împotriva terorii s-a schimbat datorită acestei fotografii. Cei care au comis acest abuz au fost rapid pedepsiți.

3. Dezastrul din Hindenburg

Aeronavele LZ 129 Hindenburg au fost considerate drept o minune tehnologică, iar apoi a venit acea zi fatală din 1937, când în New Jersey, o aeronavă a fost distrusă de un incendiu oribil. Au existat 35 decese ca urmare a incidentului. În urma acestei fotografii, publicul a considerat că aeronavele sunt nesigure, iar popularitatea acestora a scăzut.

4. Che Guevara

Che Guevara este considerat de mulți ca fiind un simbol al revoltei. El a fost un revoluționar argentinian și adesea văzut ca o figură crucială în Revoluția cubaneză. Această fotografie populară a lui a fost făcută la un serviciu militar în 1960. În Bolivia, în 1967, Guevara a fost capturat și ucis. Astăzi, el continuă să fie o figură importantă în istoria revoluționistă.

5. Sâmbata sângeroasă

Această fotografie, arată un copil chinez plângând în timp ce se află într-o gară care a fost bombardată. Această poză a fost făcută la câteva minute după producerea atacului japonez împotriva civililor chinezi în bătălia de la Shanghai. Fotografia a devenit întruchiparea atrocităților din timpul războiului pe care japonezii le-au comis împotriva chinezilor în anii 1930.

6. Conferința de la Yalta

În 1945, odată cu sfârșitul celui de-al doilea război mondial, liderii celor trei țări majore aliate s-au întâlnit la Conferința de la Yalta pentru a discuta despre consecințele conflictului. În această fotografie celebră la conferință se află premierul britanic Winston Churchill, președintele american Franklin D. Roosevelt și președintele Uniunii Sovietice, Joseph Stalin. A fost una dintre cele mai populare fotografii ale timpului său.

7. Primul aparat Röntgen

Acest lucru ar putea părea doar ca o radiografie normală, dar are o semnificație specială. Era de fapt prima radiografie luată vreodată. A fost realizată de Wilhelm Rontgen, omul de știință care a descoperit tehnologia. Această fotografie simbolizează toate progresele tehnologice majore în domeniul științei medicale care au avut loc în secolul XX – radiografia fiind unul dintre ele.

8. Umbra din Valea Morții

Războiul din Crimeea din secolul al XIX-lea a adus-o pe Rusia împotriva națiunilor aliate cum ar fi Marea Britanie și Franța. Această fotografie, care arată locul unde s-au produs unele lupte brutale cu tunuri. Se mai pot vedea tunurile împrăștiate în zonă. Această fotografie este considerată a fi una dintre marile fotografii de război ale tuturor timpurilor.

9. Călugărul în flăcări

În timp ce guvernul sud-vietnamez a persecutat budiștii în 1963, un monah curajos a protestat împotriva guvernării dându-și foc și arzând până la moarte. Întregul act a fost prins într-o fotografie și a primit o atenție globală. Actul său a provocat un impact major asupra întregii lumi.

10. 911 Saltul sinucigaș

După ce două avioane au lovit turnurile din World Trade Center pe 11 septembrie, unii oameni prinși în vârful clădirilor nu au vrut să se ardă de vii, astfel au sărit de la ferestre văzându-și moartea cu ochii. Acesta este unul dintre momentele cele mai deranjante din istoria SUA. Aproximativ 200 de persoane au făcut asta. Identitatea omului în această fotografie faimoasă nu a fost niciodată confirmată.

11. Refugiatul sirian

În septembrie 2015, corpul unui băiat refugiat sirian de 3 ani a fost adus pe țărmul Turciei. Fotografia băiatului a devenit virală, pe măsură ce oamenii au distribuit-o pe rețelele de socializare. A fost adusă la conștientizare situația refugiaților sirieni care au scăpat de criza umanitară și au plecat în Europa. Mulți refugiați au pierit în timpul călătoriei.

12. Hiroshima și Nagasaki

Atacurile atomice din Hiroshima și Nagasaki au fost unul dintre cele mai importante evenimente ale secolului XX. Peste 100.000 de persoane – majoritate civili – au pierit în bombardamente. Deși bombardamentele au încheiat cel de-al doilea război mondial, au devenit, de asemenea, catalizatori pentru tensiunile globale viitoare. Cu arme puternice ca acestea, lumea a devenit un loc diferit.

13. Titanic

Aici este Titanicul înainte de a-și începe călătoria tragică. Titanicul a fost simbolul final al realizării tehnologice la vremea respectivă. Scufundarea Titanicului a fost adesea introdusă ca o metaforă pentru schimbarea condițiilor sociale din lume în jurul secolului al XX-lea.

14. Genocidul din Isaaq

Între 1988 și 1991, guvernul somalez a vizat civilii Isaaq într-unul dintre cele mai mari genocide din toate timpurile. Se estimează că între 50.000 și 100.000 de civili au pierit în această perioadă. Fotografii ca aceasta servesc ca o reamintire a ororilor genocidului și de ce ar trebui să luăm măsuri pentru a salva oamenii.

15. Marea foamete din 1876-1878

Peste 5 milioane de persoane au pierit în timpul Foametei Mari din anii ’80 din India. Această fotografie a arătat lumii că foametea este încă prea reală.

16. Terezka

În 1948, fotograful a prins un moment special din partea lui Terezka, o tânără poloneză și supraviețuitoare a Holocaustului. Ea a fost rugată să deseneze cum vedea ea noțiunea de „acasă” și aceasta este ceea ce ea a desenat pe tablă. În esență, în opinia ei, se pare că „acasă” ei a fost lagărul de concentrare în care a stat o dată. Fotografia servește ca o reamintire vitală a Holocaustului și importanța prevenirii genocidului.

17. Drepturile Omului salutate la Jocurile Olimpice 1968

Orașul Mexico a găzduit Jocurile Olimpice de Vară din 1968. Doi sportivi afro-americani au câștigat aurul și bronzul la evenimentul de 200 de metri. În timpul ceremoniei de medalie, ambii sportivi și-au ridicat pumnii ca pe un protest în numele drepturilor omului. Este considerat unul dintre cele mai puternice evenimente politice din istoria sportului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram