Un salariu care depășește suma de 12 mii de lei pe lună ar fi suficient pentru a determina un moldovean să rămână în țară. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de IDIS Viitorul împreună cu CBX-AXA pentru a măsura intenția de migrație peste hotare a moldovenilor în cadrul cercetării People Watch.

În 2018 salariul mediu acceptat este de 12 600 lei cu 2 700 lei mai mult față de anul trecut când salariul mediu acceptat pentru a rămâne în țară era de 9 900 lei. Creșterea așteptărilor salariale este de 27%, cea ce este mai mult decât creșterea nominală a salariului în Moldova. Majorarea decalajul între salariul acceptat de a rămâne în Republica Moldova și salariul real plătit aici ne face să concluzionăm că intenția de migrație pentru a soluționa problemele financiare ale familiei rămâne o preferință pentru cetățeni, afirmă experții IDIS Viitorul.

Potrivit experților IDIS Viitorul, analizând structura de remunerare se observă o scădere semnificativă a celor care sunt de acord cu o remunerare de până în 10 mii de lei și o creștere pronunțată a celor care consideră că salariul decent trebuie să fie de 15 mii de lei și mai mult.

Cercetarea lansată de IDIS Viitorul ”People Watch” măsoară teme de interes public sporit. Chestionarul a fost făcut pe un eșantion de 1 042 persoane în perioada 29 iunie – 9 iulie curent cu o marjă de eroare de plus, minus 2,8%.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!