Serviciile funerare și activitatea cimitirelor ar putea fi reglementate prin lege. Potrivit unui proiect de lege, cimitirele se vor afla în proprietatea statului, iar mormintele părăsite sau neîngrijite cu o vechime mai mare de 30 ani de la înhumare vor putea fi redistribuite altor solicitanți. Inițiativa aparține unui grup de deputați. Proiectul va reglementa modul înfiinţării, extinderii, închiderii şi administrării cimitirelor, precum şi modul rezervării locurilor pentru înmormântarea decedaţilor, executării lucrărilor în cimitire.

Potrivit proiectului, cimitirele se vor afla în proprietatea publică a statului sau a administraţiei publice locale, care vor avea obligaţia de a le înfiinţa în fiecare localitate şi de a le organiza astfel încât să aibă sectoare corespunzătoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea acestora. Totodată, publicitatea serviciilor funerare se propune a fi interzisă pe teritoriul cimitirelor. Cimitirele vor fi înființate conform certificatului de urbanism și avizului sanitar, cu respectarea distanței minime de 100 m față de zonele locuibile.

Plantarea arborilor şi arbuştilor pe morminte va fi interzisă, cu excepția arbuștilor ornamentali pitici. Locurile de înhumare vor fi concesionate solicitanților în temeiul unui contract. Pentru fiecare înhumare se va repartiza un lot de pământ cu suprafaţa de 3,8 m2. Locurile de înhumare din cimitire vor putea fi rezervate pe termen nelimitat. Osemintele vor putea fi deshumate în orice perioadă a anului, fără avizul autorităţilor de sănătate publică, după 7 ani de la deces.

Potrivit autorilor, în prezent nu există o lege ce ar reglementa activitatea cimitirelor și domeniul funerar. Doar pe teritoriul municipiului Chișinău sunt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de 185 de hectare.

Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în plenul Parlamentului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!