Nu doar instructorul auto, dar și persoana aflată la volan vor purta, împreună, răspundere pentru încălcarea regulilor de circulație sau, după caz, pentru pagubele accidentelor de circulaţie, în timpul pregătirii practice a șoferilor și a examenului pentru obținerea permisului de conducere. Schimbările au fost propuse în noul Proiect de lege cu privire la calificarea conducătorilor auto, înaintat de MAI.

Totodată, noile prevederi reglementează procedura de documentare video şi audio a procesului de examinare, condiţiile tehnice în care se realizează şi stochează înregistrările, precum şi dreptul de acces la informaţiile date. Măsura are drept scop diminuarea riscului de corupție în timpul desfășurării examenelor pentru obținerea permisului de conducere.

De asemenea, proiectul va exclude orice risc de conducere a vehiculelor de către persoane cu maladii incompatibile cu capacitatea de a conduce vehicule sau deficienţe psihice, încât segmentul verificării medicale şi psihologice a conducătorilor auto este unul vulnerabil, spun autorii.

Inițiativa mai propune introducerea, în premieră pentru Republica Moldova, noțiunilor de ”examinator” și ”atestatul examinatorului”. În context, sunt descrise cerințele și condițiile impuse pentru obţinerea calităţii de examinator.

Menționăm că, în prezent, în Republica Moldova nu există un singur act normativ, care să reglementeze obţinerea dreptului de a conduce vehicule.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!