/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Așteaptă apartamente de 11 Ani. Mai mulți actori spun că au fost duși de nas de o companie de construcții

27 iulie 2018, ora 18:23

„Oare merită un actor să vină într-o pereche de blugi la 46 de ani pe care i-a procurat la 30? Bine că-și mențin forma. A avut grijă ECOSEM-ul să nu ne îngrășăm”, a declarat Vitalie Țapu, actor.

Deși sloganul companiei este „Investește inteligent”, mai mulți actori din Uniunea Teatrală spun că au fost duși de nas după ce au investit zeci de mii de euro într-o firmă, care s-a angajat să le construiască apartamente. Oamenii spun că au luat credite pentru a-și îndeplini visul de a avea propria locuință, dar acesta a rămas doar un vis.

„Au vândut casa părinților, au vândut cassele buneilor, au ajuns să-și vândă cotele, au luat credite. Credite. Actorii noștri nu ies din credite. Nu poți veni dormind pe o banchetă din parc, să vii să joci un spectacol. Nu-l poți juca pe Shakespeare”, a menționat Vitalie.

Artiștii spun că sunt disperați. Potrivit contractului, deja de opt ani cunoscutul scriitor Dumitru Crudu trebuia să devină proprietarul unui apartament de pe strada Băcioii Noi din capitală.

„Acest bloc în care am băgat bani urma să mi se dea cheia în 2010. Au trecut opt ani și lucrul ăsta nu s-a întâmplat. Întrebarea este ce au făcut cu banii noștri în acești ani?”, a întrebat Dumitru Crudu, scriitor.

În aceeași situație s-au pomenit și alți zeci de oameni de artă care au investit în construcția blocului. Actrița Galina Roșca spune că i-a fost vândut chiar și un apartament inexistent.

„Blocul a fost preconizat cu 14 etaje. Deci eu mi-am luat apartament la etajul 14 pentru că era mai ieftin. Și pe parcurs proiectul s-a modificat și s-a hotărât blocul să fie construit cu 11 etaje. Deci eu am rămas suspendată cu un contract de apartament care nu eistă și achitata la 96 de procente”, a precizat Galina Roșca, actriță.

Dacă inițial prețul la metru pătrat se ridica la 200-300 de euro în funcție de etaj, acum oamenii sunt obligați să achite diferența până la aproape 400 de euro. Din această cauză, oamenii au cerut Procuraturii Generale să fie pornită o procedură penală pe marginea acestui caz, încât acțiunile companiei ar fi ilegale.

„Să fie făcută o expertiză contabilă care să constate unde au fost repartizați banii achitați de către investitorii companiei Ecosem Grop, deoarece conform informației și cererilor de validare înaintate în instanța de judecată, au fost acumulate în jur de zece milioane de euro”, a comunicat Denis Dobrioglo, avocat.

Compania de construcții, din lipsă de bani, trece prin procedura de restructurare. Directorul afirmă că au dorit doar să ajute actorii în situații vulnerabile, iar compania a ajuns la așa stare din cauza persoanelor care nu au achitat la timp ratele. Totuși, el spune că modificarea contractului de investiții și ridicarea costului pentru un metru pătrat este absolut legală.

„Prețul este de 370 de euro la moment. Da au fost contractate apartamente cu 200 euro, cu 250. De exemplu pe opt august 2012 a achitat doar 51 de euro, pe zece octombie 2012, 50 de euro. Prețul contractat este mai jos de sinecost, ceea ce contravine legii RM ca un bun să fie vândut mai jos decât sinecostul lui. Asta înseamnă că cineva trebuie să compenseze costul”, a spus Andrian Rucan, director de companie.

Compania s-a anjagat ca, în mai puțin de un an, să dea în exploatare locuințele.

„Pentru întâi aprilie 2019 este preconizat transmiterea cheilor pentru a începe reparațiile, pentru întâi iunie 2019, este preconizată transmiterea apartamentelor în proprietate”, a declarat Andrian Rucan, director „Ecosem Group”.

Curtea de Apel Chișinău a constatat insolvabilitatea companiei în luna noiembrie a anului trecut. Potrivit planului de restructurare, acum sunt necesare aproape 60 de milioane de lei pentru finalizarea Complexului Teatral. Acesta nu este unicul obiect nefinalizat de această companie. Mai multe blocuri locative din sectorul Ciocana al capitalei urmau să fie date în exploatare încă cinci ani în urmă.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Tudor Bigu, Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram