Dacă până nu demult adolescentele visau să devină, mai degrabă, actrițe sau modele, în prezent tot mai multe fete vor să cucerească profesii care, de regulă, sunt asociate cu bărbații, cum ar fi ingineria sau crearea programelor de calculator. Avem și un exemplu în acest sens. Este vorba de un grup de 50 de fete care participă săptămâna aceasta la tabăra de vară „GirlsGoIT”. Aici, ele învață să construiască și să manevreze drone, roboți și să facă diferite programe. Cât de bine le reușește, vedeți în reportajul Feliciei Crețu.

„Multe fete se gândesc că nu, mie la școală nu-mi place informatica, pentru că învățam Pascalul, eu nu știu nimic. Fix așa eram și eu, pentru că chiar nu-mi place Pascalul. Dar aici este cu totul diferit”, a declarat Ana Stoianov, 19 ani, Comrat.

La cei 19 ani ai săi, Ana deja știe mai multe limbaje de programare, iar astăzi participă pentru a doua oară la o tabără de vară „GirlsGoIT”.

„La prima tabără de vară am învățat cum se face un site funcțional prin programul Phyton, iar anul acesta deja am vrut să încerc imprimarea 3D”, a menționat Ana Stoianov.

Inspirată de acest program, dar și de alte fete, ea zice că a făcut deja o alegere pentru o carieră în IT.

„Voi fi în România la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electronică, la specialitatea Calculatoare. Vreau să ajung foarte departe, spre exemplu, la Google ar fi fain”, a susținut Ana.

Pentru Alina, în schimb, această tabără de vară este prima experiență de programare și lucru cu roboți, care i-a trezit interesul pentru tehnologiile informaționale.

„În prima zi noi am construit acest roboțel, l-am asamblat. Inițial chiar nu prea știam ce oferă și ce presupune întreaga sferă de IT, dar acum am văzut că fetele se pot descurca și ele tot au o șansă”, a spus Alina Toderiță, 17 ani, Ungheni.

Timp de o săptămână, fetele lucrează în 3 echipe: de robotică, imprimare 3D și drone, iar la final vor prezenta macheta unui oraș al viitorului, cu semafoare inteligente și roboți pe post de mașini, toate programate chiar de ele.

„Noi zilnic lucrăm, avem traininguri, îmi place mult robotica și IT-ul și consider că secolul 21 nu este timpul în care cineva ar mai trebui să creadă în stereotipuri, precum că fetele nu sunt bune la robotică sau IT”, a comunicat Iulia, 13 ani, Chișinău.

Câțiva mentori urmăresc cu mare atenție lucrul pe care-l fac fetele în echipe și spun că acestea fac față provocărilor.

„Se descurcă foarte bine, din primele zile este foarte mult de lucru. Este și competiție, ceea ce-i bine. Noi suntem o echipă de mentori care cerem mult”, a precizat Victor Bujoreanu, co-fondator „Atelier 99”.

Pe lângă cursurile de robotică și modelare 3D, tinerele au mai învățat și despre cum să coordonezi un proiect sau să scrii un CV și o scrisoare de motivare corect.

„Scopul primar al programului este să trezim interesul fetelor în tehnologie și, mai mult ca atât, să dezvoltăm capacități de leadership și de a vrea să transmită asta mai departe”, a declarat Marc Graciov, organizator.

După tabăra de vară, participantele vor deveni ambasadoare ale proiectului în localitatea lor și vor organiza programe educaționale pentru alte fete din regiune. Tabăra de vară “GirlsGoIT” se află la cea de-a 4 ediție, iar până acum peste 450 de fete au beneficiat de program. Din cele 120 de absolvente, 25 de fete au ales o carieră în domeniile științei, ingineriei, tehnologiei și matematică.

Reporter: Felicia Crețu
Cameraman: Vlad Coroban

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!