Ce-ar fi să purtați pantofi din somon sau curele din nisetru? Dacă v-am intrigat, aflați că și pe rafturile unui magazin din capitală putem găsi încălțăminte confecționată din piele din pește, în locul tradiționalei piele de vițel. Producătorul, un fost polițist, spune că acest tip este mult mai durabil și rezistent în comparație cu materia clasică.

Șapte ani în urmă, Andrei Lungu a decis să renunțe la cariera de polițist și să se lanseze în afaceri. Recent, bărbatul a deschis un magazin în capitală, unde vinde marochinărie din piele de pește. El spune că acesta ar fi unicul de așa gen din întreaga lume.

Absolut exclusivist. Dacă încercați să căutați așa tipuri de produse în Europa sau Statele Unite nu cred că aveți mare șansă să le găsiți.Dar noi le mai limităm și ca număr de ediție. Pantofii care sunt în vânzare Oxford sunt doar 24 în general fabricați, dintre care 4 cafenii, 8 albaștri, restul negri”, explică Andrei Lungu, administrator.

Pielea este comandată din Rusia, iar încălțămintea și accesoriile originale sunt rezultatul colaborării bărbatului cu designerii spanioli și italieni. Din spusele lui, confecționarea acestora nu este mai dificilă decât a pantofilor din piele clasică, dar își are subtilitățile proprii.

Unicul disconfort este că însăși peștele este limitat în mărime. Deci pielea are dimensiunile unui pește. Nici mai mult nici mai puțin. Și atunci când este vorba despre produse mari, pielea de pește trebuie să fie cumva unită, mixată și așa mai departe”, Andrei Lungu, administrator.

Datorită unei tehnologii secrete, după prelucrare pielea devine moale, iar înotătoarele de la pește și solzii sunt păstrați. Totodată, ea este mult mai trainică decât pielea de vițel, rezistând de trei ori mai mult.

Proprietățile pielii de pește sunt un pic altfel decât la mamifere datorită faptului că este un alt mediu, mediul acvatic, care îi dă alte tipuri de proprietăți pielii. Ea este mai subțire, este de trei ori mai trainică, este mai elastică și bineînțeles că nu e apă”, Andrei Lungu, administrator.

De fiecare dată când pășește pragul magazinului, cumpărătorii rămân șocați, aflând că peștele este bun și pentru altceva, nu doar pe tigaie.

Mie îmi place să uimesc oamenii și ori de câte ori prezint produsul, atâtea ori văd mirare. Trebuie familiarizată persoana cu ala tipuri de produse care parcă șochează la auzul acestora. Până la urmă vânzările care sunt, eu zic că sunt bune”, Andrei Lungu, administrator.

Pantofii pot fi purtați atât la un stil casual, cât și la unul clasic. Aceștia sunt livrați ăntr-o cutie din mesteacăn, produsă în Moldova.

O pereche de pantofi Oxford fabricați manual în Spania din piele de somon vă vor costa 3500 de lei. Centurile le avem la preț de 1500 lei. centurile la preț de 1000 de lei. Vara s-au vândut mai multe centuri și portmonee ca cadouri pentru persoane care teoretic au de toate și atunci noi ne complicăm tare gândindu-ne ce aș putea să le fac cadou”, Andrei Lungu, administrator.

Acum, antreprenorul speră să colaboreze cu designerii și producătorii de încălțăminte din Moldova pentru a avea o companie pur autohtonă, iar pe viitor să cucerească și piața externă.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!