/VIDEO/ Reacțiile aleșilor la mesajul FMI. Unii deputați democrați spun că îngrijorarea FMI și a misiunilor diplomatice sunt doar o isterie

27 iulie 2018, ora 19:01

„-Mă iertați, mă iertați nu pot comenta. -Care vor fi beneficiile pentru cetățeni? -Vi le gândiți. -FMI spune că legea va expune sistemul…-Voi citi și atunci am să vă răspund, v-am spus. -Domnule Hotineanu, dumneavoastră ați studiat riscurile acestei legi? Da sau NU?” a întrebat un reporter pe deputatul PDM, Vladimir Hotineanu.

„-Ce spune ambasada SUA că legea privind declarația voluntară, legitimează furtul. -Asta folosiți moment că m-ați prins pe mine care chiar nu am treabă cu acest aspect. -Păi ați votat. Am votat și sunt conștientă de votul meu. -Care sunt riscurile acestei legi? -Domnule nu fi așa de violent. Jurnalistul nu-i stă bine să fie violent și agresiv față de un deputat”, a declarat Valentina Stratan, deputat PDM.

„-Domnule Creangă, haideți să vorbim cu dumneavoastră. Câteva întrebări despre reacția FMI-ului și Ambasadei SUA”.

„Eu pot să comentez activitatea Parlamentului. Este votul Parlamentului, Parlamentul este suveran, restul sunt opinii”, a declarat Artur Reșetnicov deputat PDM.

Alți deputați au presupus că FMI-ul și reprezentanții misiunilor diplomatice au comentat fără să citească proiectul.

„Nimeni nu le-a examinat. Pe-alocuri o isterizare decât o analiză profundă. După mine aceste riscuri au fost minimalizate. -Dar totuși sunt, care sunt ele în viziunea dumneavoastră? În viziunea mea eu nu văd riscuri care mar deranja”, a spus Valeriu Ghilețchi, deputat PPEM.

„Și nici voi n-ați citit-o sigur, și dacă ați citit nu ați înțeles. Nici acei pseudo experți ONG-iști de asemenea dacă au citit au citit peste un curând. -Dar v-ați consultat cu FMI înainte? Noi am anunțat toți parteneri despre aceste inițiative și vom demonstra că sunt absolut legale și conforme. -Întrebarea a fost alta, dacă v-ați consultat sau nu? -Eu încă dată repet, am anunțat toți partenerii și ulterior vom continua să ne consultăm”, a menționat Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Reacțiile partenerilor externi au început să apară aseară, după ce ziua în parlament, deputații majoritatea parlamentară a votat un pachet de legi fiscale, una dintre care, cea care se referă la declararea voluntară a averii, a atras cele mai multe critici. Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a spus că aceasta a fost adotată netransparent, iar în comentariul ambasadei SUA se menționează că legea legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Și Fondul Monetar Internațional a emis un comunicat în care a spus ca legea prezintă mai multe riscuri pentru Moldova.

„Măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Experții FMI analizează la moment implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin”, se precizează în declarația FMI.

Deputații din opoziție bat alarma și spun că din cauza atitudinii guvernării și a legii menționate, Moldova ar putea rămâne fără finanțare din partea FMI și a altor parteneri externi.

„Riscurile sunt următoarele : Să nu mai primim bani nici din partea lor. Deci practic această asistență de peste hotare va fi stopată sau asistată”, a comunicat Alina Zotea, deputat PL.

„Legile adoptate pot să pot să influențeze negativ acordul sau memorandumul care a fost încheiat între Guvernul R. Moldova și FMI. Argumentând că toate aceste proiecte 09:55-10:02 Pot afecta veniturile la buget și pot crea mari probleme pentru situația financiară din R. Moldova”, a spus Tudor Deliu, deputat PLDM.

„Republica Moldova devine o spălătorie în ceea ce privește legalizarea banilor furați așa după ce a fost laundromatul rusesc”, a susținut Lilian Carp, deputat PL.

Legea privind declararea voluntară a averii și stimularea fiscală a fost votată ieri în parlament chiar dacă opoziția a părăsit sala de ședințe în semn de protest. Aceasta prevede, printre altele, că persoanele fizice care nu și-au publicat toate bunurile și veniturile le pot declara, până în luna februarie 2019, urmând să ofere în bugetul de stat doar 3 la sută din valoarea totală a bunurilor sau a mijloacelor financiare nedeclarate. De această prevedere nu se bucură mai mulți demnitari de stat, în lege însă nu sunt menționate rudele demnitarilor. De asemenea, opoziția a semnalat că autorii proiectului nu au propus niciun mecanism de verificare a mijloacelor bănești, prin urmare unii deputați susțin că astfel ar putea fi legalizați banii furați, inclusiv din băncile cu probleme.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram