O comisie a ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va evalua starea ecologică în localitatea Țânțăreni și în zona poligonului de deșeuri menajere din localitate. O primă ședință a comisiei a avut loc vineri, 27 iulie, la care au fost prezenți reprezentanții ai autorităților publice locale din municipiu Chișinău și localitatea Țânțăreni.

„Scopul este de a avea un dialog constructiv și a propune soluții optime pentru gestionarea eficientă a deșeurilor de la poligonul din Țânțăreni. Vom monitoriza strict acțiunile întreprinse de autoritățile locale cu referire la gestionarea ecologică adecvată a poligonului din localitate, și vom monitoriza pentru ca primaria mun. Chișinău și Î.M. Regia ,,Autosalubritate” să își onoreze obligațiunilor”, a declarat, Secretarul de Stat, Valentina Țapiș.

În cadrul ședinței s-a discutat despre realizarea prevederilor Contractului de Societate Civilă dintre primăria Țânțăreni, raionul Anenii Noi și primăria mun. Chișinău.

Potrivit reprezentanților primăriei Chișinău, majoritatea acțiunilor ce vizează dezvoltarea localității au fost realizate, urmează să fie îndeplinite acțiunile cu referire la securizarea depozitului de deșeuri. În acest sens, primăria mun. Chișinău va asigura construcția unei stații de epurare în localitatea Țânțăreni. În prezent, în acest sens, a fost elaborat un caiet de sarcini, iar în luna august va fi anunțată licitația publică.

După un dialog constructiv, părțile au decis că, laboratorul Centrului de Investigații Ecologice din cadrul Agenției Ecologice Chișinău va preleva probe de la depozitul Tânțăreni și va prezenta periodic, datele investigațiilor de laborator în adresa Inspectoratului Ecologic de Stat. Pentru asigurarea transparenței în procesul de prelevare a probelor vor fi invitați și reprezentanți ai Consiliului primăriei Țânțăreni. De asemenea, Primăria municipiului Chișinău va ține sub control levigatul de la depozit, iar în momentul când va fi instalată Stația de filtrare la Bubuieci va fi preluat surplusul de levigat de la poligonul Tânțăreni, pentru a nu admite deversarea acestuia.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!