/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

/VIDEO/ Flasmob în fața CEC: Participanții au cerut asigurarea dreptului la vot a diasporei

missing
31 iulie 2018, ora 17:45

Participanții la eveniment au îndemnat Comisia Electorală Centrală să susțină plenar propunerile moldovenilor din diasporă și să nu permită limitarea gradului de participare a alegătorilor din diaspora, în condițiile caracterului nereprezentativ și anti-democratic al sistemului electoral mix într-un singur tur. Participanții la eveniment au subliniat că numărul de voturi din partea cetățenilor din afară țării a constituit peste 10% din numărul total de voturi, chiar dacă nu toți doritorii au putut vota, fapt care arată gradul înalt de angajament civic și cererea pentru exercitarea dreptului la vot a cetățenilor din diasporă.

Participanții au scandat „Diaspora contează, diaspora votează” si „Vă vedem din Londra, vă vedem din Viena, vă vedem din Dublin, va vedem de peste tot”.

„Revendicările diasporei conțin măsuri practice pentru facilitarea participării la votare în străinătate și evitarea situațiilor de îngrădire a dreptului la vot care s-au înregistrat în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, inclusiv posibilitatea deschiderii secțiilor de votare acolo unde au votat mai mulți cetățeni în scrutinele trecute sau există cerere din partea a cel puțin 300 moldoveni, creșterea numărului de buletine disponibile în cadrul unei secții de votare, votarea în diasporă timp de 2 zile consecutive, votarea atât cu pașaportul, cât și cu buletinul de identitate, etc. De asemenea, reprezentanții diasporei cer respectarea recomandării Comisiei de la Veneția și acordarea posibilității cetățenilor cu drept de vot din diasporă să finanțeze concurenții electorali și partidele politice în limita a 5 salarii medii pe an”, se arată într-un comunicat al organizatorilor protestului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram