Marina Zolotova, redactorul șef al portalului „TUT.BY”, precum și redactorii Galina Ulasik și Tatyana Korovenkova (Belapan) au fost reținute pentru trei zile. Despre acest fapt a anunțat fiica lui Ulasik Valeria pentru postul de radio „Radio Svoboda” din Belarus, scrie meduza.io.

Reprezentanții oficiali ai Comitetului de Investigații din Belarus nu au comentat încă informațiile. Potrivit „Radio Svoboda”, în total au fost reținuți șapte angajați ai „TUT.BY”. Ei sunt suspectați că ar fi accesat neautorizat site-ul agenției de știri de stat din Belarus „BELTA”.

Directorul „BELTA”, Irina Akulovich a comunicat ziarului „Nasha Niva” că agenția a primit plângeri din partea persoanelor abonate contra-plată, că ar fi avut probleme legate de autorizare. După ce a primit plângerile, agenția a sesizat poliția. „Mai apoi au fost identificați cei care nu plătiseră bani, însă aveau acces la banda de informații”, a spus Akulovici.

Ce prejudiciu au provocat angajații „TUT.BY” agenției „BELTA”, Akulovici nu a putut să explice, spunând că este vorba despre un simplu furt.

Jurnaliștii „TUT.BY”, inclusiv redactorul-șef, au fost reținuți în dimineața zilei de șspte august. În redacție și la domiciliul angajaților portalului de știri au avut loc percheziții și au fost confiscate computerele.

Potrivit „SC Belarus”, acțiunile de investigare se desfășoară în conformitate cu partea a doua a articolului 349 din Codul penal, al Republicii Belarus, „Acces neautorizat la informații digitale”. Articolul prevede pedeapsă maximă privațiune de libertate până la un termen de doi ani.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!