ONG-urile de media cer sancționarea persoanelor care au amenințat și intimidat jurnaliştii din UTA Gagauz Yeri

07 august 2018, ora 12:33

ONG-urile atrag atenţia şi cer reacţia neîntârziată a başcanului autonomiei Irina Vlah în legătură cu acest caz scandalos de intimidare a jurnaliştilor pentru critică. Totodată, îi cerem doamnei Vlah să iniţieze o anchetă de serviciu privind comportamentul unor persoane cu funcţii publice, inclusiv a prim-vicebașcanului Vadim Ceban care au încurajat discursul de intimidare a jurnaliştilor portalului Nokta.md. Un asemenea comportament contravine evident şi flagrant normelor democratice, dar şi legislaţiei în vigoare, încălcând drepturile garantate de lege în exercitarea profesiei de jurnalist. Reamintim că împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau a jurnalistului, precum şi intimidarea mass-media sau a jurnalistului pentru critică cad sub incidenţa Codului penal al Republicii Moldova.

Organizaţiile semnatare solicită investigarea şi calificarea juridică şi a unui alt caz care s-a produs recent în localitatea Cişmichioi din UTA Gagauz Yeri. Astfel, consilierii locali au interzis filmarea şedinţei Consiliului local din 3 iulie 2018, ceea ce contravine legislaţiei naţionale privind adoptarea deciziilor şi transparenţa în procesul decizional. Mai mult decât atât, consilierul şi jurnalistul Dmitri Ianul, care a încercat să filmeze şedinţa, a fost ameninţat de alţi membri ai consiliului local.

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu aceste cazuri şi solicită autorităţilor regionale (Başcanul, Comitetul Executiv) şi subdiviziunilor autorităţilor centrale (Procuratura, Cancelaria de Stat) să ia măsuri pentru sancţionarea persoanelor vinovate de intimidarea jurnaliştilor şi să nu admită cazuri similare pe viitor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram