Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă, cu privire la focarul multiplu de rujeolă asociat cu tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, că până la moment, au fost înregistrate în total 40 de cazuri suspecte şi confirmate de boală.

Din numărul acestora, în 20 de cazuri, prin investigaţii de laborator, a fost confirmată rujeola la copii din Beşghioz – 6, Copceac – 3, Cazaclia – 3, Cairaclia – 5, Şicoveţ – 2 şi Morenii Noi – 1. Vârsta copiilor variază între 2 şi 14 ani.

Menţionăm că din cele 40 de cazuri, 25 au fost depistate activ de către specialiştii din asistenţa medicală primară şi de către cei din ANSP. Doar trei copii din numărul total înregistrat până în prezent au fost vaccinaţi cu câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, iar ceilalţi copii nu au beneficiat de vaccin din motivul apartenenţei la o confesiune religioasă.

Astfel, cazurile sunt înregistrate în: raionul Ciadîr-Lunga – 28 cazuri (localităţile Beşghioz, Copceac, Cazaclia); raionul Vulcăneşti – 3 cazuri, (toate în Vulcăneşti); raionul Ungheni – 3 cazuri (Şicoveţ, Morenii Noi) şi raionul Taraclia – 6 cazuri, (toate în Cairaclia).

ANSP menţionează că principalele cauze ale extinderii rapide a acestui focar au fost:

– admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate;
– contactul apropiat, timp de trei zile, a copiilor sănătoşi cu un copil bolnav, în tabără;
– izolarea tardivă a copilului cu semne de boală;
– adresarea tardivă a celor cu semne de boală după asistenţă medicală;
– refuzul părinţilor de a vaccina copiii, din motivul apartenenței la o confesiune religioasă (familii numeroase, majoritatea cu copii nevaccinaţi).

Atenţie! Unica şi cea mai eficientă metodă de prevenţie a acestei boli infecţioase este vaccinarea!

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!