În cazul a 27 de copii care s-au îmbolnăvit de rujeolă analizele de laborator au confirmat prezența virusului. Între timp, numărul copiilor bolnavi a ajuns la 72. Investigațiile continuă în alte 45 de cazuri suspecte. Informația a fost confirmată pentru IPN de către ofițerul de presă al Agenției Naționale de Sănătate Publică, Olesea Croitoru. Ministerul Sănătății anunță că vineri, 17 august, va organiza un briefing de presă în care va oferi mai multe detalii la subiect.

Anterior, Centrul de Sănătate Publică din Comrat constatase că rujeola a fost contactată de către câțiva copii în orașul Bolgrad din Ucraina, regiunea Odesa, unde au mers în vizită la rude. Ulterior acești copii, împreună cu părinții, dar și alte familii cu copii, au mers în tabăra din Morenii Noi (Ungheni).

ANSP menționează că principalele cauze ale extinderii rapide ale acestui focar au fost admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate, dar și contactul apropiat a copiilor sănătoși cu un copil bolnav, în tabăra din Morenii Noi. De asemenea, este vorba despre izolarea tardivă a copiilor cu semne de boală, adresarea tardivă după asistență medicală, precum și refuzul părinților de a vaccina copiii, din motivul apartenenței la o confesiune religioasă.

Rujeola este o infecție virală acută, extrem de contagioasă. Boala este periculoasă din cauza complicațiilor pe care le poate dezvolta, așa ca: insuficienţe respiratorii, meningite, encefalite. Din toamna anului 2016, a cauzat zeci de decese în Ucraina și România. Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinări.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!