/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Pe 15 septembrie în Moldova se va desfășura Ziua Globală a Curățeniei. Cum te poți implica și tu

16 august 2018, ora 09:27

Taisia Camenșcic, coordonator „Hai, Moldova!”, a declarat că pentru a fi parte la acțiunile de salubrizare, fiecare voluntar urmează să se înregistreze pe site-ul haimoldova.md și să completeze un formular. De asemenea, orice cetățean poate deveni coordonator local cu responsabilitatea de a mobiliza comunitatea pentru colectarea gunoaielor de Ziua Globală a Curățeniei, în colaborare cu autoritățile publice locale, ONG-uri, reprezentanți ai mediului de afaceri. Coordonatoarea a îndemnat populația să se implice în număr cât mai mare la acțiunile de salubrizare care vor avea loc pe 15 septembrie, începând cu ora 10.00. La dispoziția voluntarilor vor fi puse mănuși și saci.

Unul dintre susținătorii acțiunii este și Ambasada Statelor Unite la Chișinău, cu sprijinul căreia urmează să fie organizate mai multe training-uri la care vor fi pregătiți coordonatorii locali. „Participarea civică este importantă pentru orice societate. Și noi considerăm că faptul că tinerii Moldovei s-au implicat în acest proiect este foarte important, pentru că viitorul le aparține”, a declarat atașatul cultural al ambasadei, Jonathan Wolfington.

Vlada Balica, reprezentanta unei companii de reciclare, a menționat că toate deșeurile colectate în țară în Ziua Globală a Curățeniei vor fi sortate la fabrica de sortare din municipiul Chișinău. Potrivit ei, majoritatea deșeurilor colectate în Chișinău este de origine anorganică, fiind vorba despre ambalaje din plastic, care nu se descompun și rămân ca un poluator. Fiecare persoană este îndemnată să sorteze deșeurile. „Sortarea este un pas foarte mic în tot procesul de valorificare a deșeurilor, dar sortarea trebuie să înceapă la noi acasă. Fiecare trebuie să sorteze în cel puțin două fracții – masa umedă, din ceea ce biodegradează, masa organică și cea uscată din ambalaje”, a notat Vlada Balica.

„Hai Moldova” împreună cu alte asociații obștești și organizații nonguvernamentale sunt parte a echipei „Lets Do It World”, o campanie de salubrizare organizată concomitent în peste 150 țări, inclusiv Republica Moldova. World Cleanup Day va începe pe 15 septembrie la ora 10.00 în Noua Zeelandă, iar valul de acțiuni de curățenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare și se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram